Alexandru Tănase: „Igor Dodon se comportă ca un președinte de colhoz și îi tratează pe cetățenii statului ca pe niște iobagi”

Curtea Constituțională a spus tranșant că președintele țării a încălcat Constituția și că poate fi suspendat din funcție. Declarațiile aparțin fostului președinte al Curții Constituționale, Alexandru Tănase, și au fost făcute într-un interviu pentru Europa Liberă.

Alexandru Tănase: „Igor Dodon se comportă ca un președinte de colhoz și îi tratează pe cetățenii statului ca pe niște iobagi”
(Foto: UNIMEDIA)

Potrivit lui Tănase, la paragraful 84 din hotărâre, Curtea reține explicit că „refuzul deliberat al președintelui țării de a-și îndeplini obligațiile constituționale de numire a propunerii repetate a prim-ministrului constituie o încălcare gravă a obligațiilor sale constituționale și a jurământului, circumstanțe ce justifică inițierea de către Parlament a procedurii de suspendare a președintelui, în conformitate cu articolul 89 din Constituție”. „Am citat chiar din textul hotărârii. Mai mult ca atât, un detaliu care a scăpat atenției opiniei publice, vreau să-l menționez: în paragraful 66 al hotărârii, Curtea a decis să prezinte Parlamentului o adresă pentru a obliga Parlamentul să instituie răspunderea, inclusiv penală, pentru neexecutarea hotărârilor Curții Constituționale. Ceea ce înseamnă că Parlamentul este obligat să modifice Codul penal și să instituie sancțiuni de ordin penal pentru nerespectarea hotărârilor Curții. Prin urmare, dacă și după o asemenea modificare a Codului penal, președintele Dodon sau oricare altă autoritate a statului va refuza să execute o hotărâre a Curții Constituționale, Procuratura va fi obligată să intenteze un dosar penal”, a menționat fostul președinte al CC.

Întrebat dacă afirmațiile lui Dodon că precum Înalta Curte poate interpreta Legea fundamentală, dar nu poate institui noi norme constituționale sunt corecte, Alexandru Tănase a punctat că nu este adevărat.

Pub

„Sunt absolut convins că Domnia sa (n.r. Igor Dodon) cunoaște că textul hotărârii Curții Constituționale este un text constituțional. Acest lucru îl cunoaște orice student de la anul I care a absolvit cel puțin inițierea în… a parcurs introducerea în dreptul constituțional. Toate textele hotărârilor Curții Constituționale, într-un fel sau altul, dezvoltă norma constituțională, dar ele toate au valoare constituțională. Domnul Dodon a ajuns președintele Republicii Moldova participând într-un scrutin electoral care a avut loc doar datorită interpretărilor efectuate de Curtea Constituțională. Prin urmare, este inadmisibil de a admite măcar ideea că un funcționar, un demnitar sau o instituție a statului poate alege ce hotărâre a Curții îi este convenabilă și să o respecte sau ce hotărâre a Curții nu îi este convenabilă și să nu o respecte. Este un principiu fundamental în toate regimurile democratice. Hotărârile Curților Constituționale sunt parte a textului Constituției”.

Tănase este de părere că Igor Dodon se comportă în general ca un președinte de colhoz și pe cetățenii statului Republica Moldova îi tratează ca pe niște iobagi, cărora poate să le dea cu piciorul în fund și să le dea indicații ce să facă. „Domnul Dodon nu respectă nicio regulă a jocului democratic. Mai mult ca atât, dacă Domnia sa crede că într-un regim prezidențial poți să te comporți în același mod, el greșește amarnic. Și în regimul prezidențial, mă refer la un regim democratic, președintele republicii este limitat în anumite competențe”, a conchis acesta.

UNIMEDIA amintește că Curtea a decis că președintele nu are drept de veto în numirea în funcție al unui ministru propus de premier. Remanierile din Guvern se fac în Executiv, iar dacă președintele refuză o candidatură și pentru a doua oară, este un lucru formal. Prin urmare, Curtea constată că refuzul președintelui este o încălcare gravă.Refuzul presedintelui de numire a unui candidat la funcția de ministru constituie o încălcare gravă a Constituției, ceea ce poate servi ca motiv de suspendare a președintelui.

Cum ți s-a părut articolul?
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Pub