Alegeri prezidențiale în Columbia. Primul scrutin după semnarea acordului de pace cu FARC

Alegeri prezidențiale în Columbia. Columbienii sunt așteptați, duminică, la urne pentru a-și alege președintele în primul scrutin după semnarea acordului de pace cu Forţele Revoluţionare Armate din Columbia (FARC), puternica gherilă care a depus armele şi s-a transformat în partid politic.

Alegeri prezidențiale în Columbia. Primul scrutin după semnarea acordului de pace cu FARC
(Foto: libertatea.ro)

Actualul președinte, Juan Manuel Santos, care a câștigat Premiul Nobel pentru Pace în 2016 pentru că a pus capăt conflictului vechi de cincizeci de ani, nu va candida pentru un nou mandat. El îl susține, însă, în alegeri pe fostul vicepreşedinte German Vargas, cotat cu a patra șansă la câștigarea alegerilor.

Principalul favorit este Ivan Duque, candidatul partidului de dreapta, creditat cu 37,6 – 41,5% din voturi. Contracandidatul său este Gustavo Petro, fost primar de stânga al capitalei Bogota, este cotat cu șanse de a câștiga 24,2-29,5% din voturi.

Pub

Dacă niciun candidat nu obţine mai mult de 50% din voturi, cei clasați pe primele două locuri vor participa la al doilea tur de scrutin care va fi organizat pe 17 iunie.

Campania electorală în această ţară în mod tradiţional conservatoare a fost marcată de acuzaţii dure la adresa candidaţilor că vor prăbuşi economia cu politici socialiste şi vor împinge naţiunea înapoi pe câmpul de luptă sau în faliment prin supracheltuieli, scrie mediafax.ro.

Sondajele sugerează că sfârşitul conflictului cu FARC a schimbat priorităţile alegătorilor de la chestiunea securităţii la problemele legate de inegalitate şi corupţie, deschizând uşa spre stânga politică pentru prima dată, într-o ţară în care dreapta a condus dintotdeauna.

Cum ți s-a părut articolul?
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Pub