„Adoptă un trol”. O campanie de crowdfunding care-și propune să informeze cetățenii despre activitatea trolilor a fost lansată

O campania de crowdfunding a fost lansată astăzi pentru a colecta contribuții de la cetățeni. „Adoptă un trol” își propune să lupte cu minciunile și manipularea lansate prin intermediul trolilor, astfel că banii vor fi folosiți pentru încurajarea informatorilor să povestească despre „fabricile de troli” din Moldova. 

 

„Adoptă un trol”. O campanie de crowdfunding care-și propune să informeze cetățenii despre activitatea trolilor a fost lansată
(Foto: indiegogo.com)

Potrivit inițiatorilor campaniei, pentru informația oferită, trolii vor fi plătiți din bani aducați prin crowdfunding.

„Vrem să găsim persoane care să ne împărtășească experiența de lucru în acest sistem, iar aceasta să fie răspândită de toate instituțiile media independente. Pentru ca oamenii să înțeleagă de ce se fac știri false, de ce sunt răspândite și cine este responsabil de acestea. Trollii sunt plătiți. De aceea vrem să creăm o motivație pentru ei - o confesiune și o recompensă financiară”, se arată în descrierea de pe pagina de crowdfunding.

Pub

Schema după care va activa campania „Adoptă un trol” este aparent simplă:

Noi colectăm banii și așteptăm cineva să ia legătura cu noi. Și ne imaginăm două lucruri:
Cum șefii apasă refresh și devin tot mai paranoici că în curând fermele lor vor fi subiect de știri în momentul ce măcar unul din angajați, cât de mic și neimportant, povestește ceva;
Cum orice trol, remunerat cu câteva mii de lei pe lună, se uită câți bani se acumulează de la oamenii care pun mână de la mână și se gândește, că dacă nu e el, atunci vecinul s-ar putea să ne contacteze azi sau poate mâine”.

Inițiatorii campaniei sunt activiștii civici Vlada Ciobanu și Dumitru Alaiba.

Aceștia își propun să afle de la troli „Nume - cine sunt șefii, cine sunt liderii, cât de sus asta ajunge?
Informație despre structura de management - cum funcționează, cum se coordonează, cum se raportează? 
Date concrete - adrese (unde sunt oficiile - au, nu cumva prin instituții de stat?), cifre (câți oameni sunt, cât primesc, cât timp funcționează, etc)
Multimedia - fotografii din interior, video, audio, orice ar putea fi interesant
Dovezi - acces la adrese de mail cu corespondența despre coordonare și stabilire a agendelor. 
Mărturisiri - oameni reali ce ies public în fața camerelor și povestesc cu ce s-au ocupat”, se mai notează în descrierea campaniei de crowdfunding.

Mai multe detalii găsiți aici.

Cum ți s-a părut articolul?
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Pub