Adjunctul celui bănuit că a devalizat o bancă din Kazahstan a dat în vileag schema după care acționa oligarhul

În Kazahstan are loc procesul de judecată al fostului manager de top din cadrul BTA Bank, Zhaksylyk Zharimbetov. El este suspectat că ar fi sustras din bancă, făcând parte din grupul criminal condus de oligarhul Mukhtar Ablyazov, mai mult de 12 miliarde de dolari.

 Adjunctul celui bănuit că a devalizat o bancă din Kazahstan a dat în vileag schema după care acționa oligarhul
(Foto: informburo.kz)

Zhaksylyk Zharimbetov este un personaj foarte interesant. Timp de mulți ani, el a fost coleg și adjunctul bancherului fugar Mukhtar Ablyazov. În momentul în care în Kazahstan, Rusia și Ucraina (acolo unde au fost deschise sucursale BTA Bank) autoritățile de investigare au deschis dosare penale în baza acuzațiilor de fraudă, Zharimbetov a fugit din Kazahstan. El a făcut acest lucru la scurt timp după ce Kazahstanul a fost părăsit urgent de însuși bancherul-șef Ablyazov, scrie site-ul cisnews.org, citat de ziarulnational.md.

La începutul anului curent, Zharimbetov a fost reținut de polițiștii de frontieră din Turcia. Acesta avea asupra sa un pașaport fals. Zharimbetov nici nu a negat asta. El a solicitat atunci ajutorul angajaților Consulatului General al Kazahstanului din Turcia, fiind gata să mărturisească tot. Pentru că Zharimbetov era în lista persoanelor anunțate în căutare de Interpol și deoarece s-a predat benevol autorităților din Kazahstan, autoritățile din Turcia nu au pus piedici ca acesta să fie deportat în țara natală.

Pub

Fiind adus la Astana, Zharimbetov a mărturisit că „a obosit să mai fugă”. În cei opt ani cât s-a aflat în căutare internațională, el a trăit în Marea Britanie, acolo unde a obținut statut de refugiat. Și, în toți acești ani, a fost anchetat de autoritățile britanice în legătură fraudele de la BTA Bank. La 13 august 2009, Înalta Curte de la Londra a decis să înghețe toate activele deținute de Mukhtar Ablyazov, de fostul președinte al Consiliului BTA Bank, Roman Solodchenko, precum și de Zharimbetov.

Potrivit sursei, o parte din bani era „spălată” în străinătate prin intermediul companiilor off-shore (au fost deschise mai mult de 600 de astfel de companii), inclusiv prin compania britanică „Eastbridge Capital Limited”. O altă parte a banilor a fost transformată în active de preț prin intermediul companiilor controlate de oligarhul Ablyazov. Deci, a fost achiziționat turnul „Eurasia” din Moscova sau bănci din Rusia și Ucraina: în Rusia – „Славинвестбанк” (până în 2002 - „Banca Internațională Astana), iar în Ucraina – „Украинский кредитно-торговый банк”.

Au mai existat active individuale, cum ar fi „Krasnoiarskkraiugol” sau portul „Vitino”. Dar cele mai multe dintre proiectele companiei lui Ablyazov, de tipul IPG „Eurasia” sau BTA- Moscova, au primit, de asemenea, împrumuturi uriașe care au fost emise sub formă de credite neperformante. Și toate au fost transferate în aceleași companii off-shore.

Continuare citiți aici.

Cum ți s-a părut articolul?
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Pub