Citește toate știrile la acest subiect

A fost inaugurat gazoductul Iași-Ungheni! De la 1 septembrie gazul românesc va trece Prutul

Gazoductul Iași-Ungheni a fos inaugurat oficial. La eveniment a participat prim-ministrului Iurie Leancă, premierul român Victor Ponta, comisarul European pentru Energie Günther Oettinger și reprezentanţii ai misiunilor diplomatice acreditate la Chişinău, inclusiv și autorităţie publice locale și a locuitorilor din zonă, transmite UNIMEDIA cu referire la un comunicat al Guvernului.

A fost inaugurat gazoductul Iași-Ungheni! De la 1 septembrie gazul românesc va trece Prutul
Lansarea gazoductului Iași-Ungheni (Foto: gov.md)

„De la 1 septembrie gazul românesc va trece Prutul, inițial într-o primă cantitate, asigurând astfel o sursă de alternativă. Vorbim despre faptul că într-un an și jumătate, maximum doi ani, vom avea un sistem perfect interconectat și atunci vom putea cumpăra gaze sau din Est, sau din Vest – de acolo de unde vor fi condițiile mai bune. Astăzi, în România, energia este mai ieftină  cu aproximativ 40 la sută. În doi ani sunt convins că vom avea și o interconectare de energie electrică.Vreau să menționez că aceste proiecte nu sunt îndreptate împotriva altcuiva, ci sunt în interesul Republicii Moldova, a consumatorilor. Evenimentul de astăzi se încadrează în obiectivul nostru de integrare europeană”, a declarat Iurie Leancă

În cadrul vizite-i în RM Ponta a participat la inaugurarea unei grădiniţe construite cu fonduri româneşti şi a serviciului SMURD Moldova și la lansarea gazoductului Iași-Ungheni.

Pub

 Eu vreau să vă zic că împreună suntem mai puternici, putem face lucruri bune pentru ca oamenii să trăiască o viață mai bună. Exact în urmă cu un an, eram aici și porneam în sfârșit proiectul Gazoductului. Cred că prin inaugurarea de azi, dăm un mesaj pentru toată lumea și aș vrea să fim prieteni cu toată lumea, dar mesajul să fie foarte clar, Moldova și România ca să fie cu adevărat independente au nevoie și de energie. Împreună putem să fim cu adevărat independenți și împreună putem să fim respectați pentru asta și acesta este mesajul pe care-l dăm astăzi Europei și tuturor. În rest, vreau să vă spun că pentru România nimic nu este mai important decât să fiți alături de noi în Europa”, a exclamtPremierul Român.

În contextul inaugurări Comisarul European pentru Energie, Günther Oettinger a menționat: Acest proiect este pentru oameni, pentru cetățeni, este pentru partea economică și pentru cei care activează în industrie. Totodată, vreau să zic că prin aceste proiecte pe care le susținem, vrem să asigurăm o viață mai bună, drumuri mai bune, iar toate acestea înseamnă o viață mai bună. Integrarea Republicii Moldova în infrastructura noastră energetică este foarte importantă, adică asigurarea conexiunii pe plan energetic între Republica Moldova și România în această regiune. Vom continua și cu alți pași, ne vom extinde și pe domeniul energiei electrice și a gazului. Vom asigura modernizarea acestor rețele pentru a asigura cel mai înalt nivel al independenții în domeniul energetic.”

Gazoductul Iaşi - Ungheni este un proiect de interconectare a sistemelor de transport al gazelor naturale dintre Republica Moldova şi România. Gazoductul are o lungime de 43,2 km, o capacitate de 1,5 mlrd de metri cubi și a costat 26 de milioane de euro, dintre care șapte milioane constituie un grant din partea UE.

În următoarea etapă a proiectului se prevede construirea conductei Ungheni-Chişinău pe teritoriul Republicii Moldova şi a gazoductului Oneşti-Leţcani cu Staţia de Comprimare a gazelor pe teritoriul României.

 

Cum ți s-a părut articolul?
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Pub