Ziua internațională a copiilor străzii: Doar anul trecut, șase sute de copii au abandonat domiciliul

Pe parcursul anului 2017 peste șase sute de copii din R.Moldova au abandonat domiciliul sau altă formă alternativă de plasament, dintre care aproape patru sute sunt fete şi circa trei sute băieți. În jumătate din cazuri de abandon, copii aveau vârsta de 14-15 ani.

Ziua internațională a copiilor străzii: Doar anul trecut, șase sute de copii au abandonat domiciliul
Imagine simbol (Foto: UNIMEDIA)

Potrivit poliției, lipsa de comunicare între copii şi părinţi sau tutorele legal, dorința de a deveni independenți, neînțelegerile și conflictele din familie, marginalizarea în instituţiile de învăţământ, comunitate, dezacordul părinţilor cu relaţiile legate cu alţi copii, aceștia ar fi principalii factori care îi determină pe copii să abandoneze domiciliului.

În cazurile constatării abandonului de domiciliu al copilului, IGP recomandă părinţilor, reprezentanţilor legali şi tutori care exercită obligaţiunile de întreţinere, educaţie şi supraveghere a copiilor ca aceștia:

În mod prioritar, să contacteze rudele apropiate şi prietenii copilului, pentru că de obicei, acolo sunt primele locuri unde se refugiază,

În mod de urgenţă, să sesizeze poliţia şi să prezinte datele care pot contribui la depistarea copilului: semnalmente, semne particulare, comportamentul anterior,

Să prezinte o fotografie recentă a copilului,

Să prezinte informaţia referitor la prietenii cu care, de obicei, copilul îşi petrece timpul, datele de contact etc.,

Să verifice la domiciliu dacă, eventual, copilul nu a lăsat vreun mesaj, dacă au dispărut careva lucruri sau bunuri din casă.

În perioada de referință, mii de copii au participat la sesiunile de informare privind abordarea fenomenului dispariţiilor voluntare şi a riscurilor pe care acest comportament le are.

Astfel, polițiștii optează primordial pentru identificarea timpurie a situaţiilor de acest fel şi intervenţia în echipă cu polițiști, profesori, consilieri şcolari şi psihologi.

UNIMEDIA amintește că mai bine de două luni minorul din Sângera, Iulian Covalciuc, este de negăsit. Băiatul ultima dată a fost văzut în seara zilei de 8 ianuarie, când a ieșit din casă.Potrivit poliției acesta a fugit de acasă.

Pub

Cum ți s-a părut articolul?
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Pub