Ziua de 1 iunie, declarată zi liberă: Când va fi recuperată

Ziua de 1 iunie va fi zi liberă pentru bugetari. O decizie în acest sens a fost luată astăzi în ședința de Guvern. Totodată, ziua de 1 iulie va fi recuperată pe 23 iunie, sâmbătă.

Ziua de 1 iunie, declarată zi liberă: Când va fi recuperată
(Foto: UNIMEDIA)

Potrivit proiectului, prin Hotărârea Parlamentului nr.114 din 27.05.2016 punctul 2 din Hotărârea Parlamentului nr.433-XII din 26 decembrie 1990 „Cu privire la zilele comemorative, zilele de sărbătoare și zilele de odihnă în Republica Moldova” a fost completat cu poziția – 1 iunie – Ziua ocrotirii copilului. În punctul 2 din hotărârea dată sunt enumerate zilele declarate zile de odihnă Astfel, potrivit hotărârii Parlamentului ziua de 1 iunie este zi de sărbătoare nelucrătoare. Totodată, zilele de sărbătoare nelucrătoare sunt enumerate în articolul 111 din Codul muncii, iar articolul respectiv din Cod nu a fost modificat odată cu modificarea hotărârii Parlamentului. Reieșind din această situație, prin proiectul de hotărâre în cauză se propune ca ziua de vineri de 1 iunie 2018 să fie considerată zi liberă, cu recuperarea ei în ziua de sâmbătă 23 iunie 2018. Propunerea de modificare a graficului de muncă se conformează întocmai prevederilor art.111 alin.(5) din Codul muncii, potrivit căruia, Guvernul este în drept să transfere zilele de repaus (de lucru) în alte zile în scopul utilizării optime de către salariați a zilelor de repaus şi de sărbătoare nelucrătoare.

În 2017, ziua de 1 iunie a fost recuperată pe data de 24 iunie.

Pub

UNIMEDIA precizează că bugetarii moldoveni au 14 zile libere în 2018, stabilite pentru sărbători publice sau religioase, dintre care 11 sunt în timpul săptămânii, celelalte trei fiind în weekend. 

Cum ți s-a părut articolul?
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Pub