Ziarul de Gardă: O țară fără „Orizont”. Întâlnirile politice, dosarul penal și extrădarea a 18 cetățeni turci

Pe lângă cei șapte angajați ai Liceului „Orizont”, oferiți pe tavă de organele de drept din R. Moldova regimului turcesc condus de Erdogan, alți 11 cetățeni turci, stabiliți în R. Moldova, sunt anunțați indezirabili și obligați să părăsească țara. Printre ei, în lista celor 18 „indezirabili”, se regăsește și fostul director general al rețelei de licee „Orizont”, care însă e liber, după ce a reușit să părăsească R. Moldova, cu destinția Kosovo. Extrădarea mascată care i-a avut drept țintă principală pe angajații unuia dintre cele mai prestigioase licee private din R. Moldova a fost anticipată de o solicitare a premierului turc, de un dosar penal, dar și de câteva vizite oficiale, întreprinse de liderii coaliției de guvernare de la Chișinău în Turcia, scrie ZdG.md

În mai 2017, Binali Yildirim, premierul Turciei, care s-a aflat într-o vizită oficială în R. Moldova, i-a cerut premierului Pavel Filip să închidă rețeaua de licee „Orizont”, pe motiv că aceasta ar face parte dintr-o grupare teroristă, condusă de clericul Fethullah Gülen, aflat de mai mulți ani în auto-exil în SUA, din cauza relației sale tensionate cu președintele Turciei, Recep Tayyip Erdoğan. Premierul Filip a recunoscut, în cadrul unei conferințe de presă comune, solicitarea omologului său turc, dând de înțeles că, pentru a o pune în practică, va fi nevoie de probe.

„Am discutat cu premierul Yildirim și subiectul ce ține de unele licee. Trebuie să înțelegeți că R. Moldova are propriul cadru legal și toate instituțiile din domeniul educației trebuie să respecte și să se conformeze acestuia. În același timp, dacă sunt evidențe, desigur că noi așteptăm experți din Turcia să vină și să ia legătura cu instituțiile de forță, cum ar fi SIS sau MAI, ca să putem aborda această întrebare exact în albia legală”, declara Pavel Filip.

Ziarul de Gardă: O țară fără „Orizont”. Întâlnirile politice, dosarul penal și extrădarea a 18 cetățeni turci
Ziarul de Gardă: O țară fără „Orizont”. Întâlnirile politice, dosarul penal și extrădarea a 18 cetățeni turci

Peste câteva luni, în septembrie 2017, Andrian Candu, președintele Parlamentului, urmat de Vladimir Plahotniuc, președintele PDM, autointitulat coordonator al coaliției de guvernare, au efectuat vizite oficiale în Turcia, unde s-au întâlnit, inclusiv, cu președintele Erdoğan.

Ziarul de Gardă: O țară fără „Orizont”. Întâlnirile politice, dosarul penal și extrădarea a 18 cetățeni turci

2 noiembrie 2017: dosar la PCCOCS

Întâmplător sau nu, dar necazurile penale pentru rețeaua de licee „Orizont”, care, din 1993, activa fără probleme în R. Moldova, au început la doar o lună și câteva zile după ce coordonatorul coaliției de guvernare și-a încheiat vizita în Turcia. Mai exact, la 2 noiembrie 2017. Atunci, Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) a demarat căutarea probelor, astfel încât problema să fie abordată „în albia legală”, cum declara, anterior, Pavel Filip.

Urmărirea penală a fost inițiată în baza a două articole din Codul Penal al R. Moldova: „finanțarea terorismului” și „recrutarea, instruirea, beneficierea de instruire sau acordarea de alt suport în scop terorist”, în dosar fiind vizată conducerea rețelei de licee „Orizont”. Atunci, însă, nimeni nu a făcut publică existența unui asemenea dosar.

Potrivit informațiilor obținute de ZdG, urmărirea penală a fost inițiată pentru a demonstra că, începând cu 1993 (an în care a fost deschis, la Ceadîr-Lunga, primul Liceu „Orizont”, ex-moldo-turc), mai multe persoane de origine turcă, aflându-se pe teritoriul R. Moldova, ar fi acționat prin intermediul unor companii, inclusiv societăți comerciale rezidente și ar fi finanțat organizații transnaționale care promovează ideologii extremiste, cu caracter terorist.

Potrivit procurorilor, prin activitățile desfășurate în domeniul educației, mass-media, în mediul de afaceri, persoanele de origine turcă, folosind situația de serviciu, recrutau alte persoane pentru a se asocia la organizații și grupuri cu caracter terorist.

Declarațiile (ex)directorului Orizont în fața procurorilor

Abia peste aproape cinci luni și la scurt timp după ce, mai mult sau mai puțin întâmplător, Turcia și-a luat angajamentul să repare gratuit sediul Președinției R. Moldova, la 31 martie 2018, Turgay Șen, directorul rețelei de licee „Orizont”, a fost recunoscut bănuit în acel dosar penal, fiind escortat la audieri.

Conform informațiilor deținute de ZdG, Turgay Șen, care conducea liceele „Orizont” din R. Moldova din septembrie 2012, nu a recunoscut bănuiala imputată. El le-a spus procurorilor că are studii în drept și că, niciodată nu a mai fost învinuit de fapte cu caracter extremist sau terorist.

Turgay Șen le-a zis procurorilor că a fost ultima dată în Turcia în octombrie 2015 și că, de atunci, nu și-a mai vizitat țara, „din cauza regimului dictatorial instaurat de președintele acestei țări”. Cu referire la faptele care i-au fost imputate, Șen a menționat atunci că, în cercul său de cunoscuți, nimeni nu susține ideologii cu caracter extremist sau terorist și că, și în cadrul activității liceului nu sunt implementate asemenea ideologii, programul de studii fiind coordonat cu Ministerul Educației și monitorizat strict de această instituție.

Ziarul de Gardă: O țară fără „Orizont”. Întâlnirile politice, dosarul penal și extrădarea a 18 cetățeni turci

Tot atunci, Turgay Șen declara că liceul e o instituție transparentă, iar activitatea sa este finanțată din veniturile proprii care provin din taxa de studii achitată de părinți. Acesta le-a mai zis procurorilor că rețeaua de licee „Orizont” are fondatori din R. Moldova, România, Olanda, Danemarca, Turcia și SUA, că îi cunoaște pe toți fondatorii și că, nici unul dintre ei nu este membru sau adept al organizațiilor teroriste unanim recunoscute de comunitatea internațională.

Deși, pe 31 martie 2017, lui Turgay Șen i-a fost aplicată interdicția de a părăsi Moldova timp de 10 zile, la expirarea termenului, acesta a fost scos de sub urmărire penală pentru că „fapta nu întrunește elementele infracțiunii”, iar una dintre concluziile procurorilor PCCOCS a fost că „vinovăția persoanei de săvârșirea infracțiunii nu poate fi întemeiată pe presupuneri”.

Pentru a citi întregul material accesați Ziarul de Gardă.

 

Pub

Raportează o eroare

Știm că nu suntem perfecți.

Dacă ai depistat o eroare în text, te rugăm să selectezi pasajul greșit, și să apeși CTRL+ENTER pentru a o expedia editorilor noștri.

Îți mulțumim că ne ajuți să fim mai buni.