Ziarul de Gardă: Coafură cu evaziuni. În cel mai sărac stat din Europa: frumuseţe fără control fiscal

4330 de lei – atât costă o procedură de colorare a părului într-un salon de frumuseţe din Chişinău, veniturile căruia nu sunt supuse controlului fiscal. Cetăţenii zic că e prea scump, frizerii zic că e prea puţin, iar statul zice că nu îi poate impozita, căci legislaţia nu e perfectă, scrie ziarul de gardă

Foto: ziarul de gardă

În R. Moldova, atât saloanele simple, cât şi cele de lux, activează în baza patentei de întreprinzător, iar legislaţia nu-i obligă pe proprietarii acestora să contabilizeze veniturile şi să prezinte rapoarte financiare. Instituţiile specializate pasează responsabilitatea de la una la alta, invocând carenţe legislative şi lipsa sesizărilor în acest sens. Şi toate acestea în condiţiile în care evaziunea fiscală e o problemă majoră, iar R. Moldova rămâne în continuare cel mai sărac stat din Europa.

Oxana Vacarciuc munceşte peste hotare. De curând a revenit în R.Moldova într-o scurtă vacanţă. Într-o zi, a decis să apeleze la serviciile unui salon de frumuseţe, pentru colorarea părului. Ea a ales un salon anume, ghidată de recenziile pozitive scrise pe Facebook, proprietara căruia activează deja de 12 ani pe piaţă, timp în care a investit resurse în formarea imaginii. Iniţial, preţul estimat al procedurii solicitate de Oxana era de 2200 de lei, la final, i s-a cerut şi a achitat 4330 de lei (220 de euro). Oxana a considerat că e un preţ exagerat. Ea şi-a exprimat nemulţumirea pe aceeaşi reţea socială, solicitând returnarea unei sume de bani. „Am stat 8 ore în salon. Pur şi simplu, m-a turmentat şi i-am dat banii. Mi-a fost ruşine de fetele care au muncit. I-am zis că nu ne-am înţeles cu aşa preţ. Culoarea nu arăta rău, dar nu era ceea ce voiam”, a afirmat tânăra.

 

Facilităţi legislative: o taxă lunară de doar 200 de lei vs câştig de zeci de mii de lei

În R. Moldova, deţinătorii de patentă achită doar o taxa lunară, asigurarea medicală şi contribuţii la fondul social – 8424 lei anual, conform Serviciului Fiscal, mai scrie ziarul de gardă.  

Proprietara salonului respectiv, Diana Măriuţă, la fel ca şi alţi 525 titulari din Chişinău şi 1143 din R. Moldova (datele Serviciului Fiscal), care prestează servicii de frizerie şi frumuseţe, activează în baza patentei de întreprinzător. Legea nu-i obligă pe titularii de patentă să deţină un aparat de casă, să ţină evidenţa contabilă sau să prezinte dări de seamă, pentru că, potrivit legislatorilor, s-a încercat susţinerea întreprinzătorilor cu venituri mici.

Potrivit cuantumului prevăzut de lege, taxa lunară pentru cei care prestează servicii de frizerie şi cosmetice e de 200 de lei în Chişinău, Bălţi, Bender şi Tiraspol, 80 de lei – în alte municipii şi 30 de lei – în sate. Aceştia sunt scutiţi şi de impozite în baza veniturilor pe care le obțin. Astfel, cei care prestează servicii de frumuseţe şi câştigă mii de lei zilnic beneficiază de aceleaşi condiţii avantajoase prin intermediul patentei, ca și persoanele care prestează servicii la preţuri mici.

ZDG: „Cum verificaţi?”, Fiscul: „Bună întrebare”

„Norma legală spune că desfăşurarea activităţii de întreprinzător în baza patentei se permite în condiţiile în care veniturile din vânzări nu depăşesc 300 000 de lei pe parcursul a 12 luni consecutive”, explică expertul economic Veaceslav Ioniţă, afirmând că, dacă această sumă este depăşită, titularul ar trebui să înregistreze activitatea sub formă de SRL, sau să-i fie permisă activitatea simplificată nu în bază de patentă, dar ca persoană fizică autorizată, unde plata e stabilită în funcţie de volumul de vânzări. „Pentru anumite meserii cum este salonul de frumuseţe, ar fi oportun să fie obligaţi să elibereze bon fiscal, ca să te asiguri că nu au vânzări mai mari de 300 de mii de lei pe an”, a opinat expertul.

ZdG a solicitat Serviciul Fiscal de Stat (SFS) să explice cum sunt verificate veniturile acestor saloane, de vreme ce acestea nu prezintă rapoarte financiare. Nicoleta Nemerenco, şefa Direcţiei Generale Managementul Riscului din cadrul SFS, susţine că „nu pot fi verificate veniturile acestora în mod direct, dar o facem indirect: vedem valoarea produselor cumpărate şi fluxul zilnic de clienţi”.

Întreg articolul îl puteți citi pe ziarul de gardă

Pub

Raportează o eroare

Știm că nu suntem perfecți.

Dacă ai depistat o eroare în text, te rugăm să selectezi pasajul greșit, și să apeși CTRL+ENTER pentru a o expedia editorilor noștri.

Îți mulțumim că ne ajuți să fim mai buni.