Ziarul de Gardă: Ce înseamnă pentru Moldova statutul de observator pe lângă Uniunea Euroasiatică și ce urmează

Statutul de observator pe lângă Uniunea Euroasiatică nu implică niciun efect politic sau economic pentru R. Moldova la acest moment, dar reprezintă un instrument de facilitare a următorului pas, care nu înseamnă decât o integrare deplină a R. Moldova. Decizia, susține expertul IDIS „Viitoru”, Igor Munteanu, generează confuzii pentru partenerii occidentali referitor la intențiile adevărate ale R. Moldova și denotă faptul că Igor Dodon a rupt dialogul cu celelalte puteri în stat. În același timp, expertul politic admite că ar putea fi vorba despre un plan al actualei guvernări pe care l-ar îndeplini președintele socialist drept răspuns la decizia Uniuni Europene de a îngheța finanțarea pentru R. Moldova ca urmare a lipsei de progrese în reformele interne, scrie ziarul de gardă

Ziarul de Gardă: Ce înseamnă pentru Moldova statutul de observator pe lângă Uniunea Euroasiatică și ce urmează
(Foto: facebook.com / Igor Dodon)

Președintele Igor Dodon, care se află într-o vizită la Soci, drept invitat special la Consiliului Suprem Economic Eurasiatiс, a anunțat la 14 mai despre faptul că R. Moldova a obținut statutul de observator pe lîngă Uniunea Economică Eurasiatică (UEE). Propunerea privind acordarea statutuli de observator, afirmă Dodon, aparține liderului F. Ruse, Vladimir Putin, și a fost susținută în unanimitate  de reprezentanții celorlalte țări-membri ale Uniunii: președintele Belarusului, Alexander Lukașenko, președintele Kazahstanului, Nursultan Nazarbaev, președintele Kîrgîzstanului, Sooronbay Jeenbekov și primul ministrul Armeniei, Nikol Pașinyan.

Solicitat să  explice ce presupune acest statut și ce schimbări implică, expertul politic și doctor în drept Igor Munteanu, director executiv la Institutul pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale „Viitorul”, Igor Munteanu, subliniază, în primul rând, că este vorba despre o decizie politică a președintelui socialist Igor Dodon de natură să compromită parcursul de integrare europeană și să genereze confuzii referitor la intențiile adevărate ale R. Moldova, mai precizează ziarul de gardă

Pub

„Statutul de observator este doar un instrument de facilitare a  următorului pas, iar următorul pas nu înseamnă decât o integrare deplină a R. Moldova, conform discursului public al președintelui Igor Dodon și a sfătuitorilor lui. Respectiv, statutul de observator nu este folositor la nimic în acest moment, decât dacă cursul acestui președinte socialist, alături de cei care îl tolerează, este de a integra R. Moldova pe deplin în Uniunea Euroasiatică, ceea ce ar însemna compromiterea parcursului de integrare europeană”, explică expertul IDIS „Viitorul”, care subliniază că decizia a fost luată în lipsa unui dialog instituțional. „Președintele Dodon și-a asumat acest mandat de a solicita statut de observator la Uniunea Euroasiatică ignorând mecanismele oficiale de  dialog instituțional, pentru că nu poți să iei  asemenea decizii la Soci fără să întrebi care este părerea Parlamentului, a Ministerului Afacerilor Externe  și a tuturor agențiilor care reprezintă elementele formatului instituțional. Deciziile nu aparțin lui Dodon. El nu preprezintă nimic pe domeniul politicii externe, dacă nu ia în considerație procedurile necesare pentru a găsi o soluție care să reprezinte statul R. Moldova”, precizează Igor Munteanu.

În acestă ordine de idei, susține expertul, ar exista două ipoteze ale deciziei președintelui: „fie Dodon a rupt relațiile  cu celelalte puteri în stat, fie are carte albă de a face tot ce-i trăsnește prin cap pentru că statul R. Moldova nu mai există. Doar în asemenea condiții putem să înțelegem motivele pentru care se iau asemenea decizii, se pleacă la Soci și se manipulează ideea precum că ar exista consens în R. Moldova cu privire la aderarea la Uniunea Euroasiatică”.

Această decizie, susține expertul Igor Munteanu, transmite mesaje care generează confuzii referitor la intențiile adevărate ale R. Moldova.

Întregul articol îl puteți citi pe  ziarul de gardă

 

Cum ți s-a părut articolul?
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Pub