Zăcământ record de gaze, găsit la 110 km depărtare de RM: Peste 40 miliarde metri cubi au fost descoperite la Buzău

Compania americană Hunt Oil și Petrom au descoperit la Padina (județul Buzău) un zăcământ de gaze de peste 40 miliarde metri cubi, cea mai mare rezervă onshore (pe țărm) din ultimele decenii. Descoperirea a fost anunțată de Dorinel Ursărescu, consilierul șefului Agenției Naționale pentru Resurse Minerale (ANRM), într-o întâlnire cu reprezentanți ai industriei organizată de un think-tank românesc, au declarat pentru G4Media.ro surse guvernamentale. Informația a fost confirmată de surse din industria extractivă.

Foto: captură

Padina este o comună din sud-estul județului Buzău, aflată la distanțe aproximativ egale între orașele Buzău, Urziceni și Slobozia.

Spre comparație, zăcămintele de gaze descoperite în marea Neagră în cele patru perimetre concesionate sunt estimate la 180-200 miliarde metri cubi.

Zăcământul este fost explorat în parteneriat de compania americană Hunt Oil și de Petrom, în urma unui parteneriat început în 2010, în care fiecare companie deține 50%, iar Hunt Oil este operator. Punga de gaze se află în perimetrul VIII Urziceni Est, concesionat de Petrom, iar prima sondă de explorare Padina Nord 1 a săpat la o adâncime de peste 2.500 de metri.

În decembrie 2016, Petrom şi Hunt Oil au început producţia experimentală de gaze din zăcământul de la Padina. Valoarea cumulată a investiţiilor în perioada 2014-2016 pentru proiectul de la Padina Nord 1, se ridică la aproximativ 17 milioane de euro, potrivit unui comunicat de presă de la acel moment.

”Povestea a început când asocierea în participațiune formată din OMV Petrom și Hunt Oil (operatorul) a forat prima sondă de explorare. Sonda a descoperit o nouă acumulare de hidrocarburi în apropierea zăcămintelor istorice: țiței în depozitele de carbonat și gaze naturale în gresii. Această descoperire a fost posibilă prin utilizarea celor mai recente tehnologii pentru investigația imagistică a subsolului, alături de cele mai recente tehnici de procesare, precum și tehnologii îmbunătățite pentru analiza geochimică, mineralogică și biostratigrafică a rocilor și a fluidelor”, se arată într-un raport oficial făcut public de Petrom.

În 2016, Petrom și Hunt Oil au construit conductele de legătură cu sistemul național de transport al gazelor naturale. ”În iunie 2017, partenerii asocierii în participațiune au considerat programul de testare finalizat, performanța sondei clasând-o printre cele mai bune sonde din portofoliul OMV Petrom, dovedind astfel cât de reușită a fost această asociere”, se mai arată în raportul citat.

În luna mai 2018, Inspectoratul pentru Situații de Urgență Buzău a deschis un punct de lucru la Padina în urma unui protocol semnat cu cele două companii, care au și donat o parte dintre echipamentele necesare pompierilor (sursa).

Contactat de reporterul G4Media.ro, Mark Wagley, directorul general Hunt Oil, a refuzat să comenteze informația. Nici ANRM nu a făcut comentarii suplimentare.

UNIMEDIA amitește că Republica Moldova va fi conectată la reţeaua europeană de gaze cel mai târziu în prima parte a anului 2020 şi atunci va putea primi gaze dintr-o multitudine de surse, a declarat, joi, Ion Sterian, directorul general al Transgaz, în cadrul Adunării Generale a Gas Infrastructure Europe, care a avut loc la Bucureşti. 

"În 2019 - prima parte a anului 2020 vom reuşi ca Republica Moldova să fie conectată la infrastructura europeană de transport gaze. Adică putem duce gaze în primul rând din România, din Marea Neagră, din TAP-TANAP - coridorul sudic din nordul Greciei, dar şi invers, pentru că toate aceste coridoare sunt pe reverse flow (în ambele sensuri - n.r.). Putem duce gaze la Chişinău chiar şi din Marea Nordului", a spus Sterian. 

De asemenea, UNIMEDIA precizează că construcția gazoductului Ungheni-Chișinău se pare că se amână din nou. După ce s-a anunțat că va fi dat statrul în luna martie curent, apoi în iunie, ieri ministrul Economiei și Infrastructurii, Chiril Gaburici, a anunțat deja că „la sfârșitul verii”.

Potrivit unui comunicat al Guvernului, evoluțiile în implementarea proiectelor de interconectare energetică Republica Moldova-România au fost examinate pe 15 mai, de prim-ministrul Pavel Filip și ministrul Economiei al României, Dănuț Andrușca, aflat în vizită în R. Moldova

Pub

Raportează o eroare

Știm că nu suntem perfecți.

Dacă ai depistat o eroare în text, te rugăm să selectezi pasajul greșit, și să apeși CTRL+ENTER pentru a o expedia editorilor noștri.

Îți mulțumim că ne ajuți să fim mai buni.