Voronin, decis să meargă la CtEDO în cazul hotărârii judecătorești în care trebuie să-și ceară scuze de la Pavlicenco: „O să ne judecăm”

Vladimir Voronin, fostul președinte al Republicii Moldova, se arată indignat de recenta decizie a Judecătoriei Chișinău prin care îl obligă să dezmintă public o declarație despre Vitalia Pavlicenco, președinta Partidului Național Liberal, făcută în 2007, asta, spune Voronin, după ce anterior CtEDO s-a pronunțat în acest caz și nu a dat câștig de cauză nimănui.

Declarația a fost făcută ieri, în cadrul unei conferințe de presă.

Foto: UNIMEDIA

„La data de 13 aprilie 2007, Vitalia Pavlicenco a adresat o cerere de chemare în judecată către președintele RM, Vladimir Voronin, privind repararea așa-numitului prejudiciu moral. Reclamanta Pavlicenco indica în acțiuni, că eu am făcut anumite declarații prin care doamnei respective, i s-a cauzat prejudiciu morale și s-ar fi diminuat încrederea electoratului în persoana domniei ca om politic. Explicația mea care a fost și care este.

Conform art. 81, alin 2 din Constituție, președintele RM se bucură de imunitate. El nu poate fi tras la răspundere juridică pentru opiniile sale exprimate în exercițiul mandatului. Această prevedere constituționalăă asigură protecția președintelui statului în exercitarea mandatului, îi garantează libertatea gândirii și acțiunilor privind unele probleme sau a unor evenimente din viața publică. Ca bază la chemarea în judecată a fost un interviu al meu. Am fost la discuție cu Băsescu la care i-am spus: „În 15 ani voi ați finanțat nu se știe pe cine. Cât ați băgat în acești moldoveni-români, Pavlicenco care iese la microfon, toți acești români ai noștri, trecuți de urgență din KGB în români și ați obținut 2,1% la Recensământ”. Ea s-a identificat ca agent KGB. Declarația mea nu conținea nici un comentariu cu privire la viața privată a acestei doamne. Astfel, în calitatea sa de politician, reclamanta se încadrează în categoria persoanelor dispuse să prevadă consecințele acțiunilor sale, nu doar reacțiile presei, dar și a instituțiilor exponente ale interesului public, inclusiv a instituției Președinției”, a explicat Voronin, făcând referire la mai multe articole din legislație.

Voronin amintește și decizia anterioară a CtEDO.

„CtEDO atrage atenția asupra faptului că „dispozițiile constituționale privind imunitatea Președintelui, nu definesc limitele imunității împotriva acțiunilor de defăimare or acțiune împotriva președintelui RM ar putea fi soluționat just și echitabil doar ulterior unei modificări a Constituție RM”, spune CtEDO. Astfel, în situația creată, este foarte straniu pentru mine, de ce normă s-a condus Judecătoria Chișinău cu sediul Centru, care actualmente în iunie curent, a revizuit această decizie a CtEDO și i-a dat câștig de cauză Vitaliei Pavlicenco. Acum, noi ne ducem iar, pe cerc. Deja noi o să ajungem la CtEDO, o să ne judecăm”, a precizat Voronin.

Amintim că recent Judecătoria Chișinău (sediul centru) a emis o hotărâre prin care îl obligă pe Vladimi Voronin să dezmintă public o declarație despre Vitalia Pavlicenco, făcută în 2007 la o emisiunea de la TV NIT, precum că aceasta a colaborat cu KGB URSSS și RSSM.

Pe lângă scuzele publice, voronin trebuie să achite și un prejudiciu moral stabilit de instanță, în sumă de 30.000 de lei.

Pub

Raportează o eroare

Știm că nu suntem perfecți.

Dacă ai depistat o eroare în text, te rugăm să selectezi pasajul greșit, și să apeși CTRL+ENTER pentru a o expedia editorilor noștri.

Îți mulțumim că ne ajuți să fim mai buni.