Ultima oră: Aviz critic al Comisiei de la Veneția privind schimbarea sistemului de vot: „Votul mixt face deputaţii vulnerabili în faţa intereselor de afaceri”

Comisia de la Veneția a adoptat un aviz critic la proiectele privind votul mixt și uninominal. În cadrul sesiunii plenare de astăzi, Consiliul de experți în dreptul constituțional din Europa, ai Comisiei de la Veneția, a adoptat avize, care evaluează în mod critic un proiect de lege pentru sistemul electoral al Republicii Moldova pentru alegerea Parlamentului și  extinderea puterilor prezidențiale.

Ultima oră: Aviz critic al Comisiei de la Veneția privind schimbarea sistemului de vot: „Votul mixt face deputaţii vulnerabili în faţa intereselor de afaceri”

Reforma sistemului electoral, a fost propusă și prezentată spre avizare de către președintele Parlamentului Andrian Candu, care a participat la sesiunea plenară pentru un schimb de opinii înainte de adoptarea unui aviz comun de către Comisie și Veneția Biroul OSCE pentru Instituții Democratice și drepturile Omului (OSCE / BIDDO).

„În urma unor consultări publice ample cu toate părțile interesate relevante, avizul comun a concluzionat că reforma propusă nu poate fi considerată ca fiind adoptată prin consens larg. Se ridică „probleme semnificative”, inclusiv riscul ca membrii Parlamentului, aleși pe circumscripții Parlamentului ar putea influențați de interesele de afaceri”, se arată în comunicatul Comisiei de la Veneția.

Pub

Mai mult decât atât, în conformitate cu avizul comun, „responsabilitatea Comisiei Electorale Centrale de a stabili circumscripţii cu mandat unic pentru componenta majoritară se bazează pe criterii vagi care prezintă un risc de influenţă politică asupra acestui aspect al activităţii CEC”.

Alte motive de îngrijorare în avizul includ următoarele: „criterii detaliate și cuprinzătoare pentru stabilirea circumscripțiilor locuitorilor din Transnistria și pentru cetățeni din străinătate nu sunt stipulate, iar modificările propuse sunt puțin probabil pentru a spori reprezentarea femeilor și a minorităților în Parlament, și nu introduse măsuri suplimentare pentru a rezolva acest lucru”. 

În ceea ce privește propunerea de modificare a articolului 85 din Constituția Republicii Moldova, care ar oferi competențele suplimentare Președintelui, pentru a putea dizolvarea Parlamentului, avizul Comisiei de la Veneția a constatat că aceasta ar putea oferi președintelui o putere executivă excesivă, care ar putea fi utilizată drept un instrument de „politică de partid” în cadrul regimului parlamentar actual.

Ambele avize adoptate de Comisia de la Veneţia urmează să fie publicate până luni, 19 iunie.

Cum ți s-a părut articolul?
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Pub