Ucraina intenționează să retragă cetățenia sa ucrainenilor care și-au restabilit cetățenia română. Constantin Codreanu cere implicarea Guvernului român în acest caz

Ucraina intenționează să modifice Legea pentru cetățenie. Proiectul președintelui Poroșenko prevede că persoanelor care dețin şi cetăţenia altui stat şi vor participă la alegerile din statul respectiv li se va retrage cetățenia ucraineană. De asemenea, cetățenia ucraineană ar urma să le fie retrasă, ca sancțiune, tuturor cetățenilor ucraineni care se vor legitima cu pașapoartele altor state la intrarea sau la ieşirea din Ucraina.

Astfel, deputatul român Constantin Codreanu a vorbit în Parlamentul României despre faptul că ucrainenii care și-au redobândit cetățenia română sunt în pericol. 

Ucraina intenționează să retragă cetățenia sa ucrainenilor care și-au restabilit cetățenia română. Constantin Codreanu cere implicarea Guvernului român în acest caz
(Foto: UNIMEDIA)

Proiectul prevede că poate constitui temei de retragere a cetăţeniei ucrainene faptul că un cetăţean ucrainean îşi exercită drepturile conferite de o lege străină, precum şi îndeplinirea obligaţiilor faţă de un alt stat în calitate de cetăţean al acestuia, dovedit prin citarea documentelor publice sau a paginilor web ale instituţiilor statului respectiv.

politica ipocrită a Kievului de a le interzice prin lege locutorilor Ucrainei, inclusiv etnicilor români, dubla cetățenie și de a acorda în același timp peste 200 000 de cetățenii ucrainene etnicilor ucraineni din Republica Moldova atestă faptul că trebuie să acționăm în consens cu practicile ucrainene și să nu avem nicio rezervă în a le acorda românilor din Ucraina cetățenia română la care aceștia nu au renunțat niciodată.

Pub

Interzicând dubla cetățenie, Ucraina o practică din plin și la scară largă. Din perspectivă europeană și mai ales din perspectiva jurisdicției Curții Europene a Drepturilor Omului, practicile pot ține loc de lege în sensul că nu trebuie admise diferențe de tratament. Dacă cineva este favorizat peste lege, trebuie favorizați toți. Ceea ce le recunoaște Ucraina etnicilor ucraineni din Republica Moldova, trebuie să le recunoască și etnicilor români din Ucraina – dreptul la cetățenia statului înrudit.

Proiectul de lege al președintelui Poroșenko privind modificarea Legii Ucrainei despre cetățenie trebuie interpretat într-un context mai larg de măsuri îndreptate spre asimilarea cu mijloacele statului a minorităților etnice, în special a celor neslave: restrângerea dreptului la învățământ în limba maternă în treapta gimnazială și suprimarea acestuia în treptele liceală, profesională sau universitară prin adoptarea scandalosului articol 7 din noua lege a educației, precum și restrângerea drastică a drepturilor lingvistice prin recenta anulare a legislației euroconforme privind bazele politicii lingvistice de stat. Prin consecințele lor, aceste măsuri, oricât ar părea de paradoxal, sunt în mare parte antiucrainene, conduc la subminarea încrederii minorităților și statelor înrudite cu acestea în corectitudinea și buna credință a statului ucrainean. Ele par adesea a fi inspirate de la Moscova.

Toate aceste măsuri de geopolitică culturală internă ale autorităților de la Kiev provoacă îngrijorare legitimă, generează tensiuni între minoritățile etnice neslave și majoritatea slavă din Ucraina, dar și tensiuni între Ucraina și statele europene vecine, dintre care România este statul care are în Ucraina cea mai numeroasă minoritate înrudită, distribuită în principal în regiunile Cernăuți, Odesa și Transcarpatică”, a declarat Costantin Codreanu.

Având în vedere riscurile și amenințările la care sunt supuși românii cu dublă cetățenie din fostele județe ale României Hotin, Cernăuți, Ismail, Cetatea Albă, Storojineț și parțial Dorohoi (plasa Herța), anexate de Uniunea Sovietică și aflate acum în granițele statului vecin și succesor în parte al URSS, Codreanu a făcut apel către Președinția și Guvernul României, în special către Ministerul Afacerilor Externe și Ministerul pentru Românii de Pretutindeni, „să uzeze cu celeritate de toate prerogativele lor legale pentru a nu admite și pentru a preîntâmpina orice discriminare a acestor concetățeni ai noștri din Ucraina”.

De menționat că pretextul introducerii acestui proiect de lege îl constituie dorința de a-i lipsi de cetățenia ucraineană pe cetățenii din peninsula ocupată Crimeea dacă aceștia au adoptat cetățenia rusă. Reglementarea propusă de președintele Poroșenko nu face distincție între această categorie de persoane și alte categorii de deținători ai dublei cetățenii. Proiectul îi vizează în egală măsură pe etnicii români din fostele județe ale României Hotin, Cernăuți, Ismail, Cetatea Albă, Storojineț și parțial Dorohoi (plasa Herța), care și-au redobândit sau își vor redobândi cetățenia română, precum şi pe etnicii maghiari din Transcarpația care și-au restabilit cetățenia maghiară.

Cum ți s-a părut articolul?
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Pub