Testul care îți spune dacă antibioticele sunt contrafăcute

Cercetătorii au reușit să creeze un test pe bază de hârtie care determină rapid dacă un antibiotic este diluat cu substanțe precum bicarbonatul de sodiu. Asemănător cu mecanismul unui test de sarcină, bucata de hârtie se colorează dacă antibioticul este falsificat.

Foto: playtech.ro

Un antibiotic contrafăcut sau diluat nu numai că pune în pericol pacientul, ci poate contribui la problema rezistenței antimicrobiene. 

Un laborator din Universitatea de stat din Colorado oferă o soluție practică care să rezolve această problemă. Este ultimul test chimic care folosește hârtia, dezvoltat în laboratorul lui Chuck Henry, profesor al departamentului de chimie, scrie playtech.ro.

Testul funcționează în felul următor: bacteriile produc în mod natural o enzimă care le poate produce o rezistență la antibiotice. Cercetătorii au folosit această enzimă, pentru a-i da dispozitivului puterea de a detecta antibioticele dintr-un eșantion.

Pentru utilizarea acestuia, trebuie să dizolvi antibioticul în apă și să adaugi soluția rezultată pe dispozitivul de hârtie. Cea din urmă conține o moleculă care îi schimbă culoarea atunci când reacționează în contact cu enzima.

Pub

Raportează o eroare

Știm că nu suntem perfecți.

Dacă ai depistat o eroare în text, te rugăm să selectezi pasajul greșit, și să apeși CTRL+ENTER pentru a o expedia editorilor noștri.

Îți mulțumim că ne ajuți să fim mai buni.