Tatăl lui Guguță, Spiridon Vangheli, împlinește astăzi 86 de ani

Scriitorul Spiridon Vangheli celebrează frumoasa vârsta de 86 de ani. Tatăl lui Guguță s-a născut la data de 14 iunie 1932, în satul Grinăuți, raionul Bălți.

Foto: Spiridon Vagheli

Acesta a absolvit Şcoala primară din satul natal, iar clasele următoare le face în satul Pelinia, apoi la Bălţi. În anul 1952, Vangheli a absolvit Facultatea de Filologie a Universității Pedagogice „Ion Creangă” din Chișinău. A lucrat profesor şcolar, redactor la editurile „Cartea Moldovenească” şi „Lumina”, apoi redactor şi consultant la Uniunea Scriitorilor din Moldova.

Debutul editorial al poetului Spiridon Vangheli a fost în 1962 cu cărţulia pentru copii „În ţara fluturilor”, urmată de o alta, de data aceasta, plină de miniaturi sclipitoare „Băieţelul din coliba albastră” în anul 1964.

De asemenea prozatorul a scris mai multe cărţi pentru copii, cum ar fi: „Isprăvile lui Guguţă” (1967), „Ministerul bunelului” (1971), „Guguţă căpitan de corabie” (1979), „Steaua lui Ciuboţel” (1981), „Calul cu ochi albaştri” (1981), „Guguţă şi prietenii săi” (1983), „Pantalonia ţara piticilor” (1984), „Măria sa Guguţă” (1989), „Guguţă şi prietenii săi, în două volume” (1994).

Spiridon Vangheli a scris şi poezie: cartea de versuri „Balade” (1966). În plus, cel mai mare merit este pentru primul Abecedar în limba română, scris împreună cu regretatul Grigore Vieru.

Spiridon Vangheli a fost distins cu Diploma Internaţională de Onoare „Andersen”, cu Premiul de Stat al RSSM, Premiul „Ion Creangă” al Academiei Române, Premiul special al Uniunii Scriitorilor din România, cu titlul de maestru al artei şi cu cel de scriitor al poporului.

Spiridon Vangheli a mai fost decorat de Organizaţia Mondială a Proprietăţii Intelectuale cu medalia de aur „Pentru creaţie”.

De menționat, cu acest prilej, ex-primarul Dorin Chitoacă a scris un mesaj de felicitare pe rețelele de socializare.

„Astăzi este ziua lui Spiridon Vangheli, tatăl lui Guguţă. La mulți ani, maestre”, a scris Chirtoacă.

Pub

Raportează o eroare

Știm că nu suntem perfecți.

Dacă ai depistat o eroare în text, te rugăm să selectezi pasajul greșit, și să apeși CTRL+ENTER pentru a o expedia editorilor noștri.

Îți mulțumim că ne ajuți să fim mai buni.