„Sunt iarbă, mai simplu nu pot fi”. Se fac 83 de ani de la nașterea marelui poet Grigore Vieru

Poetul basarabean Grigore Vieru ar fi împlinit astăzi 83 de ani. Născut la 14 februarie 1935, Vieru a fost poetul care a luptat cu cuvântul și nu cu paloșul.

De o simplitate deosebită, Vieru spunea „Sunt iarbă, mai simplu nu pot fi”.

„Sunt iarbă, mai simplu nu pot fi”. Se fac 83 de ani de la nașterea marelui poet Grigore Vieru
(Foto: UNIMEDIA)

Considerat cel mai mare poet contemporan din Republica Moldova, poetul s-a născut în anul 1935, în localitatea Pererîta, aflată acum pe teritoriul Republicii Moldova.

A debutat în anul 1957, pe vremea când era student la Chişinău, cu o plachetă de versuri pentru copii. Ulterior, în 1968, se remarcă cu volumul de versuri lirice "Numele tău", cartea devenind obiect de studiu în universităţi în chiar anul apariţiei. 

Pub

În urmă cu 21 de ani, Grigore Vieru a devenit membru de onoare al Academiei Române. De altfel, tot Academia Română la propus pe Grigore Vieru la premiul Nobel pentru pace, în 1992.

Menționăm că poetul a decedat pe 18 ianurie 2009 după ce a fost implicat într-un grav accident rutier.

Automobilul în care se afla s-a izbit violent de suportul unui panou de publicitate plasat în mijlocul şoselei, în regiunea comunei Dănceni, raionul Ialoveni. Vieru se întorcea din sudul Republicii Moldova, unde participase, la Cahul, la un concert omagial consacrat lui Mihai Eminescu.

Cum ți s-a părut articolul?
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Pub