Summit-ul NATO a început într-un climat tensionat, marcat de schimbul de replici dure dintre SUA şi Germania

Debut furtunos pentru summitul NATO de la Bruxelles. Liderul de la Casa Albă a atacat în termeni extrem de duri Germania pe care o acuză că este controlată în totalitate de Rusia, de care este dependentă energetic. Răspunsul cancelarului german a venit prompt: Germania apără interesele Statelor Unite în Afganistan. Spre seară după întâlnirea cu Angela Merkel, acelaşi Donald Trump a vorbit despre relaţia excelentă dintre Washington şi Berlin.

NATO pare mai mult decât oricând un cazan în plină fierbere, în ciuda zâmbetelor afişate de lideri celor 29 de ţări membre.

Donald Trump, preşedintele SUA: Germania este în totalitate sub controlul Rusiei pentru ca depinde energetic de Rusia, în proporţie de 60-70% şi de un nou gazoduct. Cred că este un lucru rău pentru NATO.

Angela Merkel, cancelarul Germaniei: Suntem al doilea cel mai mare furnizor de trupe, cea mai mare parte a capacităţii noastre militare este în slujba NATO şi în acest moment avem un angajament puternic în Afganistan, unde, de asemenea, apărăm interesele Statelor Unite.

Donald Trump, preşedintele SUA: Dar, în ce mă priveşte, Germania este captiva Rusiei pentru că procură atât de multă energie de la Rusia, iar noi ar trebui să protejăm Germania chiar dacă îşi ia energia de la Rusia.

Angela Merkel, cancelarul Germaniei: Eu însămi am trăit vremea în care o parte din Germania era controlată de Uniunea Sovietică şi sunt foarte fericită că, astăzi, Republica Federală Germania este unită şi liberă. Graţie acestui lucru, putem să ne alegem politicile şi să luăm decizii în mod independent, scrie digi24.ro

Câteva ore mai târziu, după o discuţie cu Angela Merkel, Donald Trump părea un alt om.

Donald Trump, preşedintele SUA: Am avut o întâlnire foarte constructivă, am discutat despre bugetul militar, despre comerţ, avem o relaţie foarte, foarte bună cu cancelarul, avem o relaţie extraordinară cu Germania.

Angela Merkel, cancelarul Germaniei: Este foarte important să avem astfel de discuţii, pentru că până la urmă, suntem parteneri, buni parteneri şi ar trebui să colaborăm la fel.

 

Pub

Raportează o eroare

Știm că nu suntem perfecți.

Dacă ai depistat o eroare în text, te rugăm să selectezi pasajul greșit, și să apeși CTRL+ENTER pentru a o expedia editorilor noștri.

Îți mulțumim că ne ajuți să fim mai buni.