Societatea Civilă bate alarma: Noile modificări la legea cetățeniei - un risc pentru legalizarea banilor murdari

Conform Transparency International Moldova (TI), din 27 iunie curent, cetățenia Republicii Moldova poate fi acordată la cererea cetățeanului străin sau apatridului care cunoaște și respectă prevederile Constituției, are o bună reputație economică și financiară, și care nu prezintă pericol sau risc pentru ordinea publică şi securitatea statului.

Foto: UNIMEDIA

Un alt criteriu de obținere a cetățeniei este și acela de  a contribui la Fondul de investiţii publice pentru dezvoltare durabilă sau a efectuat şi menţine, pentru o perioadă de 60 de luni, investiţii în cel puţin unul din domeniile de dezvoltare strategică ale Republicii Moldova, Potrivit Guvernului acestea domenii cuprind sectorul imobiliar și cel financiar public și al investițiilor publice prin procurarea și menținerea în proprietate a hârtiilor de valoare de stat.

Potrivit TI-Moldova, aceste prevederi legale creează riscuri majore de legalizare, direct sau indirect, personal sau prin persoane interpuse, a mijloacelor financiare de proveniență dubioasă.

Conform proiectului, cetățenia Republicii Moldova poate fi obținută dacă cetățenii străinii sau apatrizii împrumută 250 de mii de euro Moldovei pentru 5 ani. Iar contribuabilii moldoveni se obligă să-i întoarcă acestui străin întreaga sumă și dobânda la expirarea celor 5 ani.

„Comercializarea cetăţeniei Republicii Moldova contra unor bunuri cumpărate aici nu ar fi altceva decât o formă de absorbţie temporară a resurselor financiare din afară cu perspective de deformare a pieţei interne, avantajare a investitorilor şi constructorilor ineficienţi şi, respectiv, impunere a cetăţenilor din Republica Moldova să plece masiv peste hotare”, se arată în declarația celor de la TI.

Totodată, ONG-ul precizează că este regretabil că Guvernul desconsideră domeniile cu adevărat importante pentru dezvoltarea strategică a Republicii Moldova cum ar fi educația, tehnologiile informașionale, agricultura, industria alimentară,e ficiența energetică etc. care de altfel necesită investițiidirecte veritabile.

De asemenea, TI-Moldova solicită partenerilor de dezvoltare să ia atitudine față de intenţiile guvernanţilor de a pune valorile mobiliare de stat la dispoziţia unor potenţiali investitori cu mijloace de origine frauduloasă, care ar putea intra ulterior în circuitul financiar internaţional şi regional.

UNIMEDIA amintește că prin semnarea Acordului de Ascociere din 2014 cu UE , cetățenii Repunlicii Moldova pot călători liber pe teritoriu  Uniunii Europene.

Transparency International – Moldova este o filială națională a organizației mondiale anti-corupție.

Pub

Raportează o eroare

Știm că nu suntem perfecți.

Dacă ai depistat o eroare în text, te rugăm să selectezi pasajul greșit, și să apeși CTRL+ENTER pentru a o expedia editorilor noștri.

Îți mulțumim că ne ajuți să fim mai buni.