Slusari, despre propunerea lui Dodon de majorare a TVA-ul pentru agricultori până la 20%: „O lovitura fatală pentru sistemul agrar”

Propunerea lui Igor Dodon de a majora TVA-ul pentru agricultori până la 20% este o lovitura fatală pentru sistemul agrar, deoarece marea majoritate a producătorilor agricoli, care activează legal, se mențin la linia de plutire datorită existenței cotei reduse de TVA. Declarațiile aparțin fostul președinte al UniAgroProtect, Alexandru Slusari.

Slusari, despre propunerea lui Dodon de majorare a TVA-ul pentru agricultori până la 20%: „O lovitura fatală pentru sistemul agrar”
(Foto: facebook.com/Igor Dodon)

Slusari spune că majorarea TVA inevitabil aduce la creșterea poverii fiscale asupra fermierilor. „În condițiile existenței cotei TVA de 8 % la agricultorii practic nu apare TVA spre plată la comercializarea producției agricole sau apar sumele nesemnificative. Doar așa producătorii agricoli rezistă în condițiile prețurilor mici la producția agricolă, stabilite în Moldova adese de către un grup îngust de intermediari. Dacă TVA se va ridica la 20 %, atunci antreprenorii agricoli vor fi nevoiți să achite sumele semnificative pentru TVA la comercializarea producției agricole fără că să aibă posibilitatea să-i majoreze prețuri la ea”, scrie Slusari pe pagina sa de Facebook.

Vicepreședintele PPDA, spune că restituirea TVA-ului în 5 zile este o invenție moldovenească din timpurile Guvernelor Tarlev și Greceanîi, preluată mai apoi de Guvernul Filat-2. „Nicăieri în lume nu există asemenea schema. În Ucraina , de exemplu, 17 ani a existat sistemul calculării TVA pentru agricultori, fără încasarea acestuia. A fost o sursa importantă pentru dezvoltarea sectorului agrar”, a mai adăugat Alexandru Slusari.

Pub

Slusari a ținut să puncteze că în toamna lui 2009, când a plecat Guvernul Greceanîi, în care domnul Dodon a ocupat funcția de prim-viceprim-ministru, datoriile la restituirea TVA pentru agricultori au constituit circa 300 mln. lei, pe care fermierii au așteptat o perioada de peste un an. „La fel de defectuos a funcționat mecanismul restituirii TVA producătorilor agricoli și în perioada 2012-2013. Puteți să vorbiți cu sute de agricultori, care vor confirma că doar revenirea la TVA 8 % în 2014 a salvat agricultura de la catastrofa definitivă”, a conchis fostul președinte al UniAgroProtect.

Cum ți s-a părut articolul?
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Pub