Citește toate știrile la acest subiect

Șeful Curții Supreme, contra propunerilor lui Efrim: „Asta înseamnă întoarcerea în anii '37”

Președintele Curţii Supreme de Justiţie, Mihai Poalelungi, nu este de acord cu inițiativele legislatie propune de Ministerul Justiţiei care prevăd introducerea răspunderii penale pentru îmbogățirea ilicită a judecătorilor și confiscarea extinsă a averilor ce nu pot fi justificate, notează UNIMEDIA.

Poalelungi a criticat dur acest pachet de proiecte. „În opinia mea aceste propuneri făcute de Ministerul Justiţiei sunt în contradicţie cu articolul 46 din Constituţie, articolul 1, protocolul 1 al Convenţiei Europene şi nu au nimic cu viaţa reală şi ceea ce se întâmplă acum în Republica Moldova.
Șeful Curții Supreme, contra propunerilor lui Efrim: „Asta înseamnă întoarcerea în anii '37”
Mihai Poalelungi, președintele CSJ (Foto: UNIMEDIA/Igor Vrabie)

Or, Ministerul îşi doreşte modificări nu vreau să spun că pentru PR, dar modificările care se propun trebuie să fie reale şi clare, dar nu ceea ce se face în acest sens”, spune președintele CSJ într-un interviu pentru Europa Liberă.

Dacă Parlamentul va adopta o asemenea lege, aceasta ar putea fi atacată la Curtea Consituțională. „Principiul constituţional al prezumţiei dobândirii ilicite a averii instituie o protecţie generală şi se aplică tuturor persoanelor, inclusiv funcţionarilor publici sau altor persoane salarizate de la bugetul de stat”, subliniază sursa citată.

Potrivit lui, procurorii și judecătorii care nu-și pot justifica averea ar trebui eliberaţi din funcţie, dar nu confiscate bunurile. „Or, poate voi fi prea dur, dar în opinia mea cu aceste modificări ne întoarcem în anii '37 ai secolului trecut… (...) Vă spun ca fost judecător la CEDO că astfel de soluţii care vor fi date de instanţele naţionale vor fi considerate ca condamnări la CEDO”, a conchis Mihai Poalelungi.

Precizăm că Ministerul Justiției a propus un amplu pachet de inițiative legislative ce privesc măsuri de prevenire și combatere a corupției, inclusiv confiscarea averilor magistraților ce nu pot fi justificate.

Pub

Cum ți s-a părut articolul?
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Pub