Secretarul de stat al Ministerului Finanțelor a făcut public graficul reformei fiscale. Noile prevederi vor intra în vigoare de la 1 octombrie

După ce președintele țării, Igor Dodon, a promulgat pachetul de legi privind politica bugetar fiscală și amnistia de capital, Ion Chicu, secretarul de stat al Ministerului de Finanțe a publicat un tabel ce reprezintă graficul intrării în vigoare a principalelor prevederi.

Secretarul de stat al Ministerului Finanțelor a făcut public graficul reformei fiscale. Noile prevederi vor intra în vigoare de la 1 octombrie
(Foto: UNIMEDIA)

Astfel, potrivit tabelului, începând cu 1 octombrie 2018 vor intra în vigoare prevederile noi privind cota unică de 12% la impozitul pe venitul persoanelor fizice, scutirea personală majorată şi reducerea contribuţiilor sociale pentru angajator.

Începând cu aceeași dată, va intra în vigoare şi reglementările noi în domeniul serviciilor de taxi, dar şi modificările în domeniul administrării fiscale.

Pub

„Acum, cand toată lumea bună a înțeles (sper) ce prezintă în realitate pachetul de reforme fiscale, despre care am incercat să mă tot dau cu părerea aici și nu numai, dar și după ce a devenit cunoscută poziția Președintelui țării privind promulgarea acestor legi, cred că ar fi bine să venim și cu o informație privind termenul de intrare în vigoare a celor mai importante elemente ale pachetului de legi. În tabelul de mai jos este reflectată informația respectivă. Succes tuturor în implementarea reformelor. p.s. Și, da, de la 1 octombrie în țară este interzisă vînzarea plicurilor - toată ”corespondența” (aproape) exclusiv prin carduri”, a scris Ion Chicu, secretarul de stat al Ministerului de Finanțe pagina sa de facebook.

UNIMEDIA amintește că la data de 26 iulie, Parlamentul a aprobat în primă lectură și a doua lectură Amnistia Fiscală. Proiectul de lege privind declararea voluntară și stimularea fiscală va avea un impact asupra persoanelor fizice care doresc să-și declarare voluntar bunurile precum și asupra economiei Republicii Moldova în ansamblu.

Ulterior, Ambasada SUA în Moldova a criticat dur proiectul, menționând că acesta legitimează furtul şi corupţia din Republica Moldova.

De asemenea, reprezentantul Permanent al Fondului Monetar Internațional în Republica Moldova (FMI), Volodymyr Tulin, s-a arată îngrijorat față proiectul privind Amnistia Fiscală. Dânsul susține că acesta expune sistemul bugetar-fiscal unor riscuri semnificative.

Expertul Veaceclav Ioniță a scris că impozitarea unică de 12% a persoanelor fizice ar putea provoca pierderi anuale de peste 1 miliard de lei Bugetului Public Național în urma acestei reforme. 

Cum ți s-a părut articolul?
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Pub