„Şcoala de Vară cu Cezara Kolesnik”, pictorița basarabeană, începe astăzi la Ungheni. Timp de 5 zile, cei pasionați de pictură se vor familiariza cu opera lui Claude Monet

În perioada 7-11 august curent, la Şcoala de Artă „Ion şi Doina Aldea  Teodorovici” din Corneşti, Ungheni, vor avea loc ateliere practice pentru copii şi adulţi, în cadrul proiectului „Şcoala de vară cu Cezara Kolesnik: „Claude Monet - sursele picturii moderne”. A doua etapă a proiectului se va desfăşura la Chişinău, la Biblioteca Naţională.

„Şcoala de Vară cu Cezara Kolesnik”, pictorița basarabeană, începe astăzi la Ungheni. Timp de 5 zile, cei pasionați de pictură se vor familiariza cu opera lui Claude Monet
(Foto: brd.gov.md)

Scopul atelierolor este de a oferi beneficiarilor cunoştinţe teoretice despre pictura modernă, dar şi de a desfăşura ateliere practice de pictură pentru a dezvolta capacităţile şi abilităţile copiilor şi adulţilor din Republica Moldova, pasionaţi de pictură, de a motiva copiii şi tinerii talentaţi, să le ofere şansa de a participa la astfel de ateliere creative (ART CLASS) şi să fie puşi în valoare.

Evenimentul este organizat în partenerat cu Biblioteca Naţională a Republicii Moldova şi cu Şcoala de Artă din oraşul Corneşti, localitatea de baştină a Cezarei Kolesnik.        

Pub

Publicul va fi familiarizat cu opera şi parcursul artistic al pictorului francez Claude Monet şi influenţele marelui artist în evoluţia picturii sec. XX; contextul artistic şi istoric al epocii: principiile de bază ale picturii impresioniste, influenţele şi interacţiunile epocii industriale în viaţa artistică. Şevaletele, culorile şi alte materiale vor fi donate Şcolii de Artă din oraşul Corneşti, raionul Ungheni.

„Ne propunem organizarea unor ateliere creative, unde se vor desfăşura orele practice de pictură, aplicând căutările picturale ale lui Claude Monet, în mod special influenţa luminii asupra culorilor. La dispoziţia publicului vor fi puse materialele necesare practicilor artistice (şevalete, pânze, hârtie, culori şi pensule), dar şi câteva din reproducerile tablourilor lui Monet, care vor sta la baza inspiraţiei pentru creaţiile personale. Primele ore ale atelierului practic vor fi dedicate explorării culorilor şi anume baza practicilor picturale: cercul cromatic, contrastele, amestecurile de culori, interacţiunea culorilor şi efectele lor vizuale. După asimilarea informaţiilor de bază ne vom concentra asupra elaborării unei creaţii personale, pe pânză, inspirate din opera marelui impresionist. Publicul va avea ocazia să dobândească cunoştinţe inedite în domeniul istoriei artelor şi istoriei culorilor, să cunoască opera şi personalitatea marelui impresionist francez, dar şi să pună în practică experienţa unică a picturii, prin depăşirea complexelor personale legate de „talent”, spre noi posibilităţi de exprimare şi noi deschideri”, a menţionat Cezara Kolesnik.

Proiectul „Şcoala de Vară cu Cezara Kolesnik: „Claude Monet - sursele picturii moderne”, creat de reprezentanta diasporei noastre din Belgia, Cezara Kolesnik se realizează în cadrul programului guvernamental de granturi tematice Diaspora Engagement Hub, implementat de către Cancelaria de Stat prin intermediul Biroului relații cu diaspora și finanțat de către Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare (SDC).

Şevaletele, culorile şi alte materiale vor fi donate Şcolii de Artă din oraşul Corneşti, raionul Ungheni. Iniţiativa de a ajuta copiii talentaţi de la Şcoala de Artă a fost posibilă şi datorită suportului acordat de Casa de avocatură „Efrim, Roşca şi Asociaţii” din municipiul Chişinău.

Cum ți s-a părut articolul?
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Pub