Citește toate știrile la acest subiect

Șapte judecători ai CSJ, demiși de Parlament

Valeriu Arhip a fost demis de Parlament din funcția de judecător al Curții Supreme de Justiție (CSJ). Propunerea a fost înanintată de către Consiliului Superior al Magistraturii, după ce un raport al Serviciului de Informație și Securitate a scos la iveală faptul că acesta a tăinuit o parte din avere, transmite UNIMEDIA. Decizia a fost aprobată cu votul majorității deputaților aflați în sală. Împotrivă s-au expus reprezentanții opoziției comuniste.

Potrivit raportului SIS, Valeriu Arhip nu ar fi trecut în declarație o înreprindere care figurează pe numele soției și o casă de nunți a fiului său în vârstă de 24 de ani.
Șapte judecători ai CSJ, demiși de Parlament
Ședința Parlamentului (Foto: UNIMEDIA/Igor Vrabie)

Arhip a fost declarat incompatibil cu funcţia de judecător. Potrivit legii, judecătorul concediat din cauza unor încălcări nu mai are dreptul să activeze nici măcar în avocatură.  

Tot astăzi, Ion Muruianu, Nina Cernat, Sergiu Furdui, Eugenia Fistican, Iulia Cimpoi și Svetlana Caitaz au fost eliberați prin transfer din funcția de judecător ai CSJ. Cei șase urmează să-și continue activitatea de magistrați în cadrul Curții de Apel Chișinău. Asta nu înainte ca președintele țării, Nicolae Timofti, să emită un decret în acest sens. Și l-a acest proiect de hotărâre, deputații PCRM Igor Vremea și Anatolie Zagorodnîi și-au manifestat nemulțumirea, invocând încălcarea drepturilor judecătorilor. 

„Să terminăm cu dezbaterile. De la o poștă se vede care deputat cărui judecător îi este dator”, a declarat deputatul PL Gheorghe Brega.

Comuniștii au votat împotriva acestor demiteri.

UNIMEDIA amintește că în luna noiembrie șapte judecători de la Curtea Supremă de Justiție au fost puși în situația să aleagă să activeze în cadrul unei instanțe inferioare sau să depună cererea de demisie onorabilă din funcție, ca urmare a reorganizării instituției. Nina Cernat și Ion Muruianu au atacat la Curtea Supremă de Justiție decizia CSM, însă cererile acestora au fost respinse. Valentin Barbă, cel de-al şaptelea magistrat din aceeaşi listă, şi-a dat demisia onorabilă la şedinţa CSM.

Pub

Cum ți s-a părut articolul?
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Pub