Sănătate Info: Un tânăr schimbat la naștere în spitalul din Călărași, despăgubit cu 2 mii de euro pentru greșeala care i-a schimbat viața

Un tânăr din Republica Moldova, care a fost schimbat la naștere, a primit despăgubiri în valoare de 50 de mii de lei, deși a solicitat o sumă de 300 de mii de lei. La naștere, copilul a fost dat unei alte femei, care născuse în aceeași sear, în aceeași maternitate, un băiat. Tînărul a aflat despre greșeală abia la 16 ani, când tatăl biologic a decedat, iar mama s-a stins și ea l-a scurt timp, scrie Sănătate Info.

Sănătate Info: Un tânăr schimbat la naștere în spitalul din Călărași, despăgubit cu 2 mii de euro pentru greșeala care i-a schimbat viața
poză simbol (Foto: independent.co.uk)

Cazul a avut loc la 21 aprilie 1992. Mama băiatului, Victoria Bulmaga născuse un copil de 4,300 kg, pe când la externare în acte era indicat că avea doar 3,250 kg şi cu câțiva centimetri mai mic. Ulterior, a fost descoperită o corectare de angajații spitalului și în conținutul documentului eliberat Măriei Spânu, cealaltă mama căreia i-a fost schimbat copilul, în care este indicată greutatea copilului cu o corecție, inițial fiind scris 3,200 kg apoi vizibil corectat în 4,200 kg. Dintr-o ordonanță a Procuraturii Călărași privind neînceperea urmăririi penale reiese că substituirea copiilor a avut loc din imprudența personalului medical al spitalului. Astfel, Tudor era copilul biologic al familiei Bulmaga, iar celălalt băiat era copilul familiei Spânu, relatează Sănătate Info.

Copilăria tânărului a fost nefericită din cauza tatălui violent. Acesta își bătea soția, acuzând-o de infidelitate, căci Tudor nu-i semăna nici lui, nici rudelor. După moartea lui, Tudor a plecat în străinătate, fiind respins de rude. De acolo a fost sunat de adevărata lui familie – Bulmaga. Aceștia din urmă au început să-și pună mai multe întrebări când i-au făcut pașaportul copilului și au depistat că grupa de sânge nu coincide, așa că au căutat mai multe informații la spital. Au aflat despre eroare după ce au solicitat informații despre copiii care s-au născut în aceeași zi la aceeași maternitate.

Pub

Mai multe seturi de teste, printre care și unul ADN făcut la Londra, a confirmat substituția de copii. Lucrătorii medicali au negat atunci orice posibilitate de substituție, apoi au dat vina pe părinți, precum că aceștia ar fi fost interesați în schimbarea copiilor. 

Deși instanțele naționale au stabilit că substituția de copii a avut loc din cauza neglijenței personalului medical, tânărul s-a ales cu o despăgubire de numai 50.000 de lei, deși a solicitat 300.000 de mii, pentru daunele morale care i-au fost cauzate. Totuși, judecătorii au considerat că suma cerută de el nu este justificată. Acesta însă a pierdut orice șansă să i se mai facă dreptate, după ce a încălcat termenul în care putea depune recurs. Întârzierea a fost esențială, de peste doi ani. Acesta a explicat instanței că a plecat în Federația Rusă, unde a avut probleme cu legea și nu a putut reveni în țară.

Cum ți s-a părut articolul?
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Pub