România: Studenți și profesori de la mai multe universități protestează în fața Ministerului Educației, după ce a fost redus numărul de burse universitare

„Solidaritate pentru educație”, așa este întitulat un nou protest care are loc astăzi în București. Studenți, profesori și absolvenți organizează un amplu protest față de decizia Ministerului Educației de a reduce numărului de locuri bugetate la universități de prestigiu. Ministrul Educației Naționale al României, Valentin Popa, a lăsat ieri de înteles ca ar putea reveni asupra repartizării locurilor bugetate la universități, precizând că repartizarea este una preliminară.

România: Studenți și profesori de la mai multe universități protestează în fața Ministerului Educației, după ce a fost redus numărul de burse universitare
imagine simbol (Foto: Revista 22)

Un eveniment pentru a aduna cât mai multă lume a fost creat pe Facebook. Peste  2.500 de persoare s-au arătat interesate.

„Conform deciziei Ministerului Educaţiei, vor fi retrase un număr semnificativ de burse de nivel universitar, masteral şi doctoral, unor universităţi care au performanţe recunoscute în predare şi cercetare. În schimb, câştigă burse în plus universităţi precum cea din Suceava, care oferă programe de studiu în aceleaşi domenii ca universităţile care au pierdut locuri.

Pub

Un număr de aproximativ 1000 studenţi vor fi nevoiţi să îşi plătească studiile masterale şi doctorale, cu costuri prohibitive, dacă aleg să urmeze programele unor universităţi cu programe foarte atractive şi solide - Universitatea din Bucureşti, Universitatea Babeş-Boylai, Universitatea Alexandru Ioan Cuza Iaşi, Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative Bucureşti. Programele de studiu umaniste şi de ştiinţe sociale vor fi cele mai afectate.

În lipsa acestor resurse financiare, universităţile respective riscă să închidă programe, să elimine cursuri şi chiar să renunţe la cadre didactice.

Considerăm aceste decizii abuzive şi arbitrare şi solicităm public revenirea la numărul de burse de anul trecut. Există suspiciunea legitimă că metodologia de acordare a locurilor nu a fost respectată. Ministerul poate încuraja anumite universităţi şi domenii de studiu, dar urmând o procedură clară şi transparentă, ceea ce nu este cazul acum, şi fără să afecteze autonomia universitară şi desfăşurarea programelor curente. 

Prin acest abuz de putere, ministrul Valentin Popa se descalifică şi trebuie să îşi dea demisia!

Protestăm de asemenea şi împotriva subfinanţării cronice a învăţământului universitar, politică ce face universităţile complet dependente de alocările locurilor bugetate, oricum puţine şi slab finanţate”, se arată pe pagina de Facebook a evenimentului.

Protestul va avea lor între orele 13:00 și 17:00.

Cum ți s-a părut articolul?
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Pub