Reacția companiei Franzeluța: Explică de ce i s-a interzis să participe la licitaţiile de achiziţii publice

Societatea pe Acţiuni Franzeluţa susţine că decizia Agenţiei Achiziţii Publice, de a o include în lista de interdicţie pentru pentru participare la licitaţiile de achiziţii publice pentru o perioadă de trei ani s-ar datora unei restanţe la buget de doar 73,36 lei şi a unei erori umane. 

Franzeluţa anunţă că a primit pe 20 iunie 2018, Decizia Agenţiei Achiziţii Publice nr.18/18 din 15.06.2018 cu privire la înscrierea societăţii în Lista de interdicţie a operatorilor economici, transmite mold-street.com.

Foto: ntv.md

În decizia Agenţiei se menţionează că SA Franzeluţa "participând la licitaţia deschisă nr.17/01545 din 14.06.2017 iniţiată de către Direcţia Educaţie, Tineret şi Sport sectorul Centru a prezentat un document care nu corespunde realităţii şi anume certificatul nr. B1611985 din 13.06.2017 privind lipsa sau existenţa restanţelor faţă de bugetul public naţional".

"Franzeluţa nu urmărea interesul de a prezenta careva documente false, deoarece la data de 13.06.2017 nu avea careva restanţe faţă de bugetul public naţional, şi nici în alte perioade, fiind un contribuabil de bună-credinţă", susţine compania.

Ca argument compania publică şi un răspuns al Serviciul Fiscal de Stat (SFS) care a verificat şi a informat că potrivit datelor Sistemului Informaţional Automatizat „Contul Curent al Contribuabilului” al SFS, pe 13 iunie 2017 Franzeluţa avea un sold restant de doar 73,36 lei.

Potrivit Fiscului, care face trimitere la art 129 (12) alin c din Codul Fiscal, "suma neachitată a obligaţiilor fiscale în cuantum de pînă la 100 de lei inclusiv nu se consideră restanţă faţă de bugetul public naţional în scopul atestării lipsei restanţelor faţă de bugetul public naţional ale agenţilor economici". Altfel spus la acel moment Franzeluţa nu avea restanţe faţă de bugetul public.

Cât despre prezentarea certificatului privind lipsa sau existenţa restanţelor faţă de bugetul public naţional cu indicarea eronată a datei, apoi acesta "s-ar datora factorului uman, care este unul inerent în activitatea de zi cu zi a persoanelor".

Compania mai susţine că includerea în Lista de interdicţie pe o perioadă de 3 ani, va avea impact negativ atât asupra Societăţii cât şi asupra instituţiilor publice cărora le furniza produse de panificaţie şi anunţă că va depune toate eforturile pentru eliminarea consecinţelor acestei erori tehnice.

De notat că de la începutul acestui an compania a câştigat 32 de licitaţii publice, valoarea contractelor fiind de peste 3,71 milioane lei.

Pub

Raportează o eroare

Știm că nu suntem perfecți.

Dacă ai depistat o eroare în text, te rugăm să selectezi pasajul greșit, și să apeși CTRL+ENTER pentru a o expedia editorilor noștri.

Îți mulțumim că ne ajuți să fim mai buni.