Raport îngrijorător al Comisiei Europene despre situația din Moldova: Nu se îndeplinesc toate condițiile regimului liberalizat de vize

Dintre cele trei țări din Vecinătatea Estică, care beneficiază de regim liberalizat de vize în zona Schengen, situația în Republica Moldova, precum și cea din Ucraina, este cea mai îngrijorătoare, manifestând un declin vizibil în cele mai importante domenii, potrivit Open Media Hub, cu referire la primul raport al Comisiei Europene despre regimul liberalizat de vize.

Raport îngrijorător al Comisiei Europene despre situația din Moldova: Nu se îndeplinesc toate condițiile regimului liberalizat de vize
(Foto: UNIMEDIA)

În contextul crizei migraționale, UE a decis să revizuiască Mecanismul de Suspendare a Vizelor, prin reducerea termenilor limită de îndeplinire a cerințelor mecanismului. Astfel, Comisia Europeană obține puterea să declanșeze o reintroducere temporară a vizelor, în cazul în care sunt încălcate grav criteriile înțelegerii.

În cazul Moldovei, refuzul intrărilor a crescut cu 71%, șederile ilegale în UE au crescut cu 89%, iar depunerile de documente pentru azil de către cetățenii moldoveni s-a dublat din 2015. În același timp, rata de acceptare a celor care caută azil a scăzut de la 11% la 2%, scrie openmediahub.com.

Pub

De la ridicarea vizelor din aprilie 2014, peste 980 de mii de moldoveni au efectuat în total 2,7 milioane de călătorii spre UE. Tendința ascendentă de refuzuri de a intra în zona Schengen, care a fost prezentă de-al lungul întregii perioade, s-a intensificat în prima jumătate a lui 2017. Numărul de moldoveni cu ședere ilegală a crescut de la 2245 în 2015 la 7660 în 2016 și a crescut cu încă 40% în primele șase luni ale lui 2017.

Amânări serioase și intervenții politice se constată în domenii ca anticorupția și prevenirea spălării banilor, măsuri cerute de mecanismul de liberalizare a vizelor.

Comisia Europeană cheamă spre "acțiuni imediate". Mai mult, raportul insistă pe retragerea așa-numitei „amnistii fiscale” și a legii cu privire la „liberalizarea capitalului”.

Cum ți s-a părut articolul?
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Pub