Președintele „de aur”. Steagul lui Candu: șnururi, ciucuri, franjuri, acvilă și o plăcuță de 20 x 70 mm – tot făcut din aur

Zis și făcut. Președintele Parlamentului, Andrian Candu, va avea propriul drapel, asta după ce în cadrul ședinței Legislativului de astăzi a fost votat.

Foto: UNIMEDIA

Proiectul de hotărâre a Parlamentului privind aprobarea Regulamentului Stindardului Președintelui Parlamentului Republicii Moldova.

Inițiativa drapelului vine din partea a trei deputați Sergiu Sîrbu, Anatolie Zagorodnîi și Igor Vremea.

Stindardul Președintelui Parlamentului Republicii Moldova reprezintă o pânză pătrată,  roșie, având în mijloc Stema de Stat a Republicii Moldova, a cărei acvilă este de aur, și având bordură componentă din pătrate de 1/9 h, în culorile naționale ale Republicii Moldova, în formula albastru-galben-roșu-galben. Imaginea-etalon color a Stindardului Președintelui Parlamentului Republicii Moldova se reproduce în anexa la prezentul Regulament.

Versoul Stindardului Președintelui Parlamentului Republicii Moldova este în oglindă în raport cu fața pânzei.

Nuanțele culorilor albastru, galben (aur), roșu și verde sunt cele stabilite în anexa nr.2 la Legea privind Drapelul de Stat al Republicii Moldova nr.217/2010.

Stindardul Președintelui Parlamentului Republicii Moldova se confecționează și se utilizează în următoarele formate: original, duplicate și copii.

Originalul Stindardului Președintelui Parlamentului Republicii Moldova se confecționează în conformitate cu descrierea vexilogică și imaginea-etalon, într-un singur exemplar, cu latura de 1000 mm şi este prevăzut cu următoarele decoruri exterioare şi accesorii obligatorii speciale:

a) franjuri de aur pe perimetrul pânzei, exceptând latura de la hampă,  care este festonată cu fir de aur şi prevăzută cu un sistem de prindere de hampă;

b) hampă din lemn vopsit roşu-închis, avînd lungimea de 2500 mm şi talpa ferecată în metal;

c) vîrf standard pentru hampele drapelelor instituţiilor de stat ale Republicii Moldova;

d) două şnururi de aur prinse de vîrful hampei şi terminate cu ciucuri  din acelaşi metal;

e) o plăcuţă personalizată de aur, dreptunghiulară, cu lungimea de 70 mm şi lăţimea de 20 mm, fixată de-a lungul hampei, sub pînza stindardului, pe partea feţei acestuia şi pe care, în două rînduri, se gravează: în primul rînd – prenumele şi numele Preşedintelui Parlamentului Republicii Moldova, iar în rîndul al doilea – data învestirii în funcție.

Plăcuţa personalizată a Preşedintelui Parlamentului Republicii Moldova nou-ales o înlocuieşte pe cea a Preşedintelui Parlamentului precedent, care, fiind scoasă de pe hampă, este predată în mod solemn spre păstrare în Muzeul Parlamentului Republicii Moldova.

Președintele „de aur”. Steagul lui Candu: șnururi, ciucuri, franjuri, acvilă și o plăcuță de 20 x 70 mm – tot făcut din aur
 

De asemenea, de-a lungul hampei urmează să fie fixate o plăcuță personalizată de aur cu numele Președintele Parlamentului.

Pub

Raportează o eroare

Știm că nu suntem perfecți.

Dacă ai depistat o eroare în text, te rugăm să selectezi pasajul greșit, și să apeși CTRL+ENTER pentru a o expedia editorilor noștri.

Îți mulțumim că ne ajuți să fim mai buni.