PLR cere Parlamentului și Guvernului să anuleze aranjamentele între Dodon și Guvernul Turciei de a finanța reparația clăririi Președinției

Partidul Liberal Reformator cere Parlamentului și Guvernului Republicii Moldova să revină cât mai grabnic și să anuleze angajamentele financiare la care s-a ajuns cu Guvernul Turciei privind reparația clădirii Președinției și să prevadă surse proprii de finanțare a proiectului de restabilire.

PLR cere Parlamentului și Guvernului să anuleze aranjamentele între Dodon și Guvernul Turciei de a finanța reparația clăririi Președinției
(Foto: UNIMEDIA / Igor Rotari)

Declarația vine după ce Igor Dodon a afirmat că a găsit bani pentru a repara clădirea Președinției, respectiv banii vor veni de la Guvernul turc.

Într-un comunicat de presă emis de PLR, partidul susține că negocierile separate și netransparente purtate de Dodon cu Președintele Turciei și reprezentanții Guvernului turc pe acest subiect, înțelegerile la care s-a ajuns sunt un atentat grav la siguranța și la imaginea statului Republica Moldova.

Pub

„Finanțarea lucrărilor și angajarea firmelor executante de reparație a edificiilor din categoria celor de prim rang din care face parte și Președinția sunt de competența exclusivă a statului Republica Moldova. Este o axiomă general recunoscută și strict onorată de statele care se respectă, pentru că asemenea acțiuni țin în primul rând de simbolistica înaltei demnități suverane pe care o însumează aceste instituții, indiferent cine le ocupă vremelnic, dar și de aspectele de securitate și siguranță ale statului, lucruri deloc de neglijat.

Oricare finanțare străină este o investiție a țării respective. Investiția este bazată pe un interes pe care urmărește să-l obțină finanțatorul în țara în care face investiția. Prin urmare, reieșind din caracterul netransparent al negocierilor, instituțiile și organismele care veghează la suveranitatea și independența statului trebuie în mod obligatoriu să-și pună următoarele întrebări: Ce a negociat Dodon cu Președintele și Guvernul Turciei? Ce a promis el contra banilor oferiți la reparația Președinției Republicii Moldova: teritorii concesionate, sfere ale economiei naționale, părți ale sistemului financiar-bancar, influență geopolitică, afiliere la blocuri și alianțe militare? 

Întrebările sunt pe deplin legitime dacă le raportăm la felul în care Dodon a înțeles în primul său an de mandat să facă politică internațională în beneficiul său, al familiei și al partidului său și în totală contrapunere cu interesele statului și ale poporului”, notează comunicatul.

Șeful statului, dar și președintele Parlamentului, precum și premierul Filip, care au fost vizați în această declarație, nu au comentat încă.

Menționăm că reparația clădirii președinției urmează să fie începută în a doua jumătate a lunii ianuarie. Despre aceasta a anunțat președintele Igor Dodon după ce s-a întâlnit cu ambasadorul Turciei în Republica Moldova.

Cum ți s-a părut articolul?
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Pub