PD cere Ministerului de Externe să întreprindă măsuri, după informațiile apărute precum că în Rusia s-ar fi intentat un dosar penal pe numele lui Plahotniuc

Partidul Democrat din Moldova dezminte informația apărută în presa rusă și ulterior preluată de presa din Republica Moldova, precum că pe numele președintelui PDM, Vlad Plahotniuc, ar fi fost intentat un dosar penal în Federația Rusă.

PD cere Ministerului de Externe să întreprindă măsuri, după informațiile apărute precum că în Rusia s-ar fi intentat un dosar penal pe numele lui Plahotniuc
(Foto: UNIMEDIA / Igor Rotari)

„PDM își exprimă dezaprobarea față de acțiunile provocatoare de hărțuire și persecuție politică la care sunt supuși în continuare, de către Federația Rusă, reprezentanții partidului și oficiali ai Guvernului și Parlamentului.

PDM informează că în ultimul an au fost intentate zeci de dosare de urmărire sau penale împotriva unor oficiali politici și guvernamentali din Republica Moldova. A fost respins de către Interpol și alte instituții internaționale un număr foarte mare de solicitări din partea unor instituții din Federația Rusă, care au fost apreciate ca reprezentând acțiuni de hărțuire și persecuție politică la adresa oficialilor moldoveni. Acest eșec de credibilitate înregistrat de autoritățile ruse a dus la o radicalizare și mai mare a acțiunilor de harțuire politică”, se arată într-un comunicat emis de PDM.

Pub

Mai mult, partidul afirmă că acestea sunt abuzuri din partea Federației Ruse, care au la bază „motive geopolitice, de intimidare, șantaj și hărțuire a oficialilor moldoveni”.

„O altă motivație din spatele acestor dosare fabricate în Federația Rusă constă în acoperirea unor persoane acuzate de infracțiuni pe teritoriul Republicii Moldova, persoane care au desfășurat și desfășoară activități în interesul serviciilor speciale ruse și împotriva Republicii Moldova. Iar momentul declanșării acestor acțiuni de hărțuire politică a coincis cu inițierea și avansarea autorităților de anchetă moldovenești în investigația privind spălarea a 22 de miliarde de dolari, bani proveniți din Federația Rusă, prin intermediul unor bănci moldovenești”, notează comunicatul oficial.

Totodată, PDM cere Ministerului Afacerilor Externe al Republicii Moldova să întreprindă măsurile care se impun pentru a condamna, oficial, acțiunile de hărțuire politică, „având în vedere că nici până astăzi Federația Rusă nu a răspuns demersului anterior al Guvernului și Parlamentului privind abuzurile comise împotriva mai multor oficiali moldoveni”, mai motează comunicatul.

De asemnea, PDM notează că va informa instituțiile internaționale în legătură cu abuzuri comise de Federația Rusă împotriva unor oficiali politici, guvernamentali și parlamentari ai Republicii Moldova.

Cum ți s-a părut articolul?
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Pub