Old Chișinău în imagini: Istoria Serviciului de Pompieri al orașului

La început, serviciul de pompieri Chișinău nici măcar nu era foarte necesar deoarece încendiile se întâmplau rar și nu se extindeau prea mult (puteau fi arse una sau două clădiri). De exemplu, despre cât de rar se întâmplau asemenea evenimente nefaste ne spune și statistica pentru perioada 1836-1843, atunci când în oraș s-au înregistrat un total de 25 de incendii în 8 ani, ceea ce înseamnă aproximativ 3 incendii pe an.

Old Chișinău în imagini: Istoria Serviciului de Pompieri al orașului
(Foto: oldchisinau)

De regulă, focul era stins de voluntari, despre incendii anunțau clopotele bisericilor iar apa era adusă din cele mai apropiate surse.  Orașul deținea mai multe butoaie, destinate în mod special livrării apei în caz de incendiu. Dar iată că cai orașul nu avea, pentru a căra aceste butoaie, municipalitatea conta pe căruțași și pe transportatorii de apă pe care îi aducea întâmplarea în zona incendiului și la fel, totul se făcea voluntar.

Pub

Desigur, cei din urmă făceau tot posibilul să scape de o asemenea datorie neplăcută, care nu le aducea nici un venit, mai pierdeau și timpul, prin urmare, la primele lovituri de clopot, aceștia erau primii care părăseau zona incendiului cât mai repede.

Și procesul stingerii pojarului începea anume cu prinderea acestor cetățeni iresponsabili pentru a organiza transportarea apei în clădirea arzândă. Apa, însă, de multe ori ajungea deja când nu mai rămânea nimic de stins. Cu toate că incediile se întâmplau rar, dar totuși se întâmplau, iar sistemul existent de suprimare a acestora era absolut ineficient.

Există rapoarte că în 1816 au fost achiziționate 2 țevi, 7 cai și un set de instrumente necesare – căngi, cârlige, topoare. În 1819, consiliul municipal a alocat 800 de ruble pentru repararea echipamentului de stingere a incendiilor existent și achiziționarea unui nou echipament.

Pentru a citi articolul în întregime, accesați altfel.md

Cum ți s-a părut articolul?
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Pub