Old Chișinău în imagini: Auditoriul Pușkin și prima Stație de Radio

În a doua jumătate a secolului XIX, Chișinăul a creștea și se dezvolta rapid – au apărut clădiri publice, străzi noi, transport urban și conducta de alimentare cu apă. Dar ceva totuși nu ajungea. Ceva cu care Chișinăul putea fi pe bună dreptate privit ca un centru cultural al Basarabiei, și într-adevăr orașul modern. Lipsea un teatru. 

Desigur, în oraș se dădeau spectacole de teatru, dar acestea se petreceau ori în case private (de exemplu în casa Manicov de pe strada Căușeni), cluburi (Adunarea Nobilă), sau în clădiri mici, care nu erau concepute special pentru acest scop.

Old Chișinău în imagini: Auditoriul Pușkin și prima Stație de Radio
(Foto: oldchisinau)

În anii 1880, pe vremea când Carl Schmidt era primar al orașului, ideea de a construi un teatru a devenit una realizabilă și fusese ales locul: Piața Poliției. Și dimensiunile arpoximative ale construcției tot de Carl Schmidt au fost determinate –  suficient ca să încapă nu mai puțin de 1000 de persoane. Au fost alese două locuri în Piața Poliției – fațada spre strada Alexandrovskaia (actualul bulevard Ștefan cel Mare) și intersecția străzilor Mihailovskaia cu stradela Fontannaia (actualele străzi Mihai Eminescu și respectiv Veronica Mikle).

La 11 iunie 1890 Carl Schmidt a scris guvernatorului Basarabiei următoarele:

Pub

„La 16 aprilie 1890, Consiliul Local a intrat în Duma orașului cu următorul raport: în Chișinău nu există un loc potrivit pentru diferite spectacole dramatice și de operă, adică nu există un teatru. Totodată, nevoia unuia se simte în mare măsură în toate clasele de cetățeni, ca să nu mai vorbim de faptul că spectacolele dramatice au o însemnătate educațională, de aceea teatrul este una dintre necesitățile unui oraș bine organizat. 

Pentru a citi articolul în întregime accesați altfel.md

Cum ți s-a părut articolul?
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Pub