Ofițerul de investigații din cadrul INI, reținut pentru că a primit 50.000 de lei, a fost trimis în judecată. Riscă să fie amendat

Un fost ofițer de investigație din cadrul Inspectoratului Național de Investigații a fost trimis în judecată pentru trafic de influență și favorizarea infracţiunii deosebit de grave, anunță Procuratura Anticorupție. Temei pentru începerea urmăririi penale a servit denunțul agentului economic implicat.

Ofițerul de investigații din cadrul INI, reținut pentru că a primit 50.000 de lei, a fost trimis în judecată. Riscă să fie amendat
(Foto: politia.md)

În fapt, învinuitul, a extorcat și a primit, printr-un intermediar, suma de 50 000 lei, de la soția unui om de afaceri reținut într-un dosar de evaziune fiscală în proporții deosebit de mari. În aceiași zi, învinuitul a extorcat și primit de la alți doi reținuți în cauza penală menționată,  valută străină în sumă de 11 000 de euro. În schimbul sumelor respective, ofițerul susţinea că îl va influența pe conducătorul grupului de urmărire penală format în cadrul cauzei penale, procuror în Procuratura mun. Chişinău, oficiul Ciocana, să-i elibereze din detenție pe oamenii de afaceri, fapt care s-a întâmplat în seara aceleiași zile.

În continuarea acțiunilor sale criminale, învinuitul, fiind membru al grupului de ofițeri de investigație format în cauza penală, după ce a asigurat escortarea a altor trei persoane reținute, și anume gestionarii firmei vizate în dosarul de evaziune fiscală, de la izolatorul de detenție la sediul Procuraturii mun. Chișinău, oficiul Ciocana, a facilitat transmiterea de către unul din reținuți a sumei de 60000 de euro destinate procurorilor pentru eliberarea acestora.

Pub

Ulterior, ofițerul le-a sugerat acestora să nu denunțe acțiunile procurorilor, iar peste câteva zile și-a primit partea de 5000 de euro din partea procurorilor.
La moment, învinuitul se află în arest la domiciliu Acesta și-a recunoscut pe deplin vina, încheind cu procurorul un acord de recunoaștere a vinovăției, fapt ce a permis disjungerea cauzei din dosarul de bază și expedierea în instanța de judecată pentru examinare în procedură specială.

Conform materialelor cauzei, a fost aplicat sechestru pe suma de 25 000 de lei și un autoturism aflat în proprietatea învinuitului.

Astfel, dacă acesta va fi găsit vinovat de către instanța de judecată, pentru trafic de influență, riscă o pedeapsă cu  amendă în mărime de la 4000 la 6000 unități contravenționale sau cu închisoare de la 3 la 7 ani, și respectiv favorizarea infracțiunii - amendă în mărime de la 550 la 850 unităţi convenţionale sau cu închisoare de până la 3 ani.

Cum ți s-a părut articolul?
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Pub