ONG-urile de media condamnă apelul PPEM la adresa UNIMEDIA, TV8 și JurnalTV, privind reflectarea în știri a lui Iuriea Leancă

Organizațiile neguvernamentale din domeniul mass-media își exprimă îngrijorarea în legătură cu tentativa Partidului Popular European din Moldova (PPEM) de a face presiuni pe unele instituții media și de a le oferi ”lecții de jurnalism”.

ONG-urile de media condamnă apelul PPEM la adresa UNIMEDIA, TV8 și JurnalTV, privind reflectarea în știri a lui Iuriea Leancă
(Foto: UNIMEDIA)

"O astfel de atitudine poate fi calificată drept imixtiune în activitatea jurnalistică, o tentativă de a face presiuni asupra jurnaliștilor. Subliniem că rolul presei este de a veghea asupra subiectelor de interes public și de a informa publicul despre acestea, iar Legea cu privire la libertatea de exprimare (Art.9) prevede că ”persoanele care exercită funcţii publice pot fi supuse criticii.

Totodată, atragem atenția că instituțiile de presă au propriul organ de autoreglementare – Consiliul de Presă. Persoanele care consideră că au fost lezate în drepturi în urma publicării unui material de presă se pot adresa fie la Consiliul de Presă, fie pot aplana situația discutând cu reprezentanții redacțiilor.

Pub

Îndemnăm partidele politice să nu se implice în activitatea instituțiilor de media, să lase jurnaliștii să-și facă meseria fără ingerințe externe",  se scrie într-un comunicat al organizațiilor semnatare și anume Centrul pentru Jurnalism Independent, Asociaţia, Presei Independente , Centrul de Investigații Jurnalistice, Comitetul pentru, Libertatea Presei, Asociația Telejurnaliștilor Independenți, Centrul ”Acces-Info”.

Amintim că astăzi, PPEM a transmis o scrisoare deschisă către UNIMEDIA, TV 8 și Jurnal TV în care își exprimă nemulțumirea față de „maniera denigratoare a instituțiilor de presă menționate în care este prezentat viceprim-ministrul pentru Integrare Europeană și președintele PPEM, Iurie Leancă”.

TV8, Jurnal TV și UNIMEDIA au emis o declarație comună, prin care își exprimă dezaprobarea față de acest gest al PPEM, pe care-l consideră un act de intimidare față de presă. 

Cum ți s-a părut articolul?
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Pub