O companie controlată de un fost premier din Moldova, evaluată la 20 milioane euro de Banca Transilvania

Valoarea de piață a unui pachet de 25% din acțiunile Elefant Online, administratorul magazinului online elefant.ro, a fost stabilită la 4,96 milioane de euro, conform unei evaluări a Băncii Transilvania. 

Prin extrapolare, valoarea de piață a retailerului online, cu afaceri de 113,3 milioane de lei românești în 2016, conform celor mai recente date disponibile, se ridică la 20 de milioane de euro, scrie Profit.ro, citată de mold-street.com.

Foto: UNIMEDIA

Ipoteca mobiliară

Suma a rezultat după aprobarea constituirii unei ipoteci mobiliare asupra unui număr suplimentar de 14.477 acțiuni din cele 299.175 deținute de Millennium, ca acționar al Elefant Online, în scopul garantării îndeplinirii obligațiilor ce revin Elefant Online într-un contract de credit din martie anul trecut încheiat cu Banca Transilvania.

"Ipoteca mobiliară va purta așadar asupra unui număr de 125.178 acțiuni deținute de Millennium ca acționar al Elefant Online, înregistrate de la 28.367 la 153.544 în registrul acționarilor Elefant Online ca acțiuni deținute de Millennium și reprezentând 25% din capitalul social al Elefant Online (valoare de piață/garanție 4.955.000 euro, echivalentul a 22.746.423 lei, luând în considerare rata oficială de schimb a Băncii Naționale a României de la data evaluării de 1 EUR = 4,5906 RON)", se arată într-un document al companiei analizat de Profit.ro.

La finele anului 2017, companiile Millenium Gold Resources, controlată de fostul premier al Republicii Moldova Ion Sturza, Olif și Catalyst Romania, în calitate de acționari, au hotărât majorarea capitalul social al Elefant Online, cu 4,63 milioane de lei, de la 44,28 milioane de lei la 48,91 milioane de lei românești, prin aport în numerar. În prima parte a lunii martie, acționarii au mai adus aporturi de 1,165 milioane de lei, la 50,071 milioane de lei. Anul trecut, acționarii retailerului au mai aprobat două majorări de capital, una dintre ele în sumă de 9,18 milioane de lei.

Retailerul online Elefant a fost lansat ca o librărie online în 2010. În perioada 2014 - 2016, compania a cunoscut o extindere puternică prin dezvoltarea rapidă a ofertei sale de produse și prin diversificarea modalităților de livrare, prin înființarea mai multor puncte de livrare în mai multe orașe din țară.

Showroom la Chișinău

Un alt pas important în dezvoltarea afacerilor a fost extinderea prezenței în Republica Moldova, iar la mijlocul lunii mai a deschis primul showroom, la Chișinău. În showroom-ul din Chişinău, clienţii elefant.md îşi vor putea ridica în continuare comenzile plasate online, dar vor putea şi să achiziţioneze o parte dintre produsele din oferta magazinului.

„Dezvoltarea operaţiunilor din Chişinău demonstrează dacă mai era nevoie seriozitatea şi dedicarea cu care Elefant abordează piaţa din Republica Moldova, dorinţa de a investi pe plan local şi de a oferi clienţilor de aici un nivel de eCommerce similar cu alte ţări europene”, declara Ion Sturza, Preşedinte al Fribourg Capital, fondul de invetiţii care este acţionar majoritar la Elefant.

În urma extinderii operaţiunilor de la Chişinău, clienţii locali vor avea acces la produse comercializate exclusiv în showroom, dar şi o experienţă îmbunătăţită la ridicarea comenzilor efectuate online.

Elefant Online, compania care administrează re­tai­lerul online elefant.ro, a înregistrat în 2016 a­fa­ceri de 113,3 milioane de lei (25,2 milione de euro), în creștere cu 46% comparativ cu anul anterior.

Pierderile retailerului online au continuat să crească, ajungând la 16,8 milioane de lei (3,7 milioane de euro), față de circa 9,7 milioane de lei în 2015. Pentru anul 2017, compania a anunțat o țintă de afaceri de 45 milioane de euro, iar pentru acest an ținta propusă este atingerea unui rulaj de 70 milioane de euro.

După numărul de comenzi, Elefant.ro este al doilea jucător de pe piața României. În prezent, cel mai mare retailer online de pe plan local este eMag (Dante International), al cărui acționar majoritar este grupul sud-african Naspers.

 

Pub

Raportează o eroare

Știm că nu suntem perfecți.

Dacă ai depistat o eroare în text, te rugăm să selectezi pasajul greșit, și să apeși CTRL+ENTER pentru a o expedia editorilor noștri.

Îți mulțumim că ne ajuți să fim mai buni.