O companie a farmaceutică a plătit o amendă de 1,4 milioane lei

Compania farmaceutică „SANFARM-PRIM" S.A. a fost obligată de Curtea Supremă de Justiție să achide o amendă de 1,4 mln. de lei pentru că nu a dorit să livreze medicamente către instituțiile medicale din țară. Cel puțin asta se arată într-un comunicat depresă.

O companie a farmaceutică a plătit o amendă de 1,4 milioane lei
(Foto: sanfarmprim.md)

Potrivit Consiliul Concurenței, amenda în valoare de peste 1,4 mln. lei, aplicată de Consiliul Concurenței întreprinderii „SANFARM-PRIM" S.A., pentru refuzul de a livra medicamente către IMSP Spitalul Raional Ialoveni, a fost achitată în bugetul de stat.

Amintim că atunci, Plenul Consiliului Concurenţei a sancţionat şase agenţi economici, după ce aceştia au refuzat să-şi îndeplinească obligaţiile contractuale şi să livreze integral şi la termen medicamente către instituţiile medicale din ţară (vezi Decizia Plenului Consiliului Concurenței nr. APD-18 din 21.04.2016.)

Pub

Pe parcursul desfășurării investigației Consiliul Concurenței a constatat că întreprinderile au deținut în anul 2015 poziție dominantă pe piața livrării medicamentelor contractate de spitale, în urma licitației organizate de către Agenția Medicamentului și Dispozitivelor Medicale pe 10 septembrie 2014.

Totodată, întreprinderile nu au livrat integral și în termen instituțiilor medico-sanitare publice cantitățile necesare de medicamente comandate în conformitate cu condițiile contractuale, scrie mold-street.com.

De notat că situaţia respectivă a apărut şi ca urmare a devalorizării leului în rezultatul furtului miliardului, ceea ce a dus la crearea unei situaţii când companiile trebuiau să livreze medicamente la preţuri mai mici decât cele de achiziţie, iar autorităţile nu au fost de acord să reviuiască contractele.

Sanfarm-Prim a contestat în instanţe decizia Consiliului Concurenţei, susţinând că executarea ei "produce pagube iminente, ireparabile bugetului de stat, de asemenea produce grave perturbări în asigurarea ţării cu medicamente pentru tratamentul maladiilor oncologice, tuberculozei, bolilor psihiatrice, diabetului zaharat, precum şi aprovizionarea la nivel naţional cu substanţe narcotice, psihotrope şi precursorii acestora", scrie mold-street.com.

În litigiu compania a fost susţinută chiar şi de Ministerul Sănătăţii care în august 2016 a solicitat CSJ, suspendarea executării acestei hotărâri.

De notat că statul deţine peste 99% din capitalul întreprinderii Sanfarm-Prim. Întreprinderea este unul dintre cie mai mari importatori de medicamente, dar a fost adusă într-o situaţia financiară dificilă de managerii impuși de stat.

Anterior pe baza societății autoritățile au încercat fără succes să creeze o rețea de 900 de farmacii de stat. 

Cum ți s-a părut articolul?
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Pub