Noul reprezentant al președinției italiene a OSCE: Rezolvarea conflictului transnistrean fără Rusia este imposibilă

Președinția italiană a OSCE l-a delegat pe cunoscutul politician Franco Frattini drept reprezentatul special al organizației în procesul de reglementare a conflictului transnistrean. Cunoscut ca un simpatizant al Rusiei, Frattini a declarat că fără suportul Moscovei, nu pot fi înregistrate progres pe Nistru. 

Noul reprezentant al președinției italiene a OSCE: Rezolvarea conflictului transnistrean fără Rusia este imposibilă
(Foto: ria.ru)

Într-un interviu acordat agenției de știri RIA Novosti, Frattini s-a arătat convins că implicarea Rusiei va fi în continuare una pozitivă și că fără Moscova, nu poate fi înregistrat niciun progres. 

Franco Frattini speră că în scurt timp va avea convorbiri telefonice cu mai mulți oficiali, menționându-l în primul rând pe ministrul de externe rus, Serghei Lavrov pe care l-a numit un bun prieten de-al său și cu care va dicuta ce fel de acțiuni concrete ar putea realiza pe parcursul mandatului. 

Pub

"Cred că am putea merge pe cel pu'in 2 subiectie importante. Primul, ține de numerele de înregistrare ale autovehiculelor unde vom propune modelul italian implementat în regiunea autonomă Bolzano. De exemplu, pe numerele italiene stau simbolurile regiunii care arată deodată de unde e proprietarul. Al doilea subiect l-ar reprezenta circulația liberă a cetățenilor. Dacă vom reuși să implementăm aceste 2 chestiuni, asta va duce la rezultate semnificative în primul rând pentru cetățenii de rând", a declarat Frattini. 

Reprezentantul Italiei a vorbit și despre subiecte mai complicate ce țin de statul participanților la operațiunile militare de pe Nistru pe numele cărora sunt deschise dosare penale despre care trebuie abordate pas cu pas. În același timp, Frattini s-a declarat îngrijorat de disensiunile dintre președinte și guvernare în Moldova. 

"Am să mă repet, dar în dosarul transnistrean un rol extrem de important îl joacă Rusia și, sunt sigur, va continua în aceeași manieră pozitivă. Dar nu mai puțin important este de a depăși această criză instituțională din Moldova. Dacă de exemplu vom colabora cu un guvern activ, dar cu un președinte aflat într-o situație complicată, asta va îngreuna situația noastră. Mai ales că, din câte cunosc, actualul președinte al Moldovei are relații foarte apropiate cu Moscova", a mai declarat Frattini.

Franco Frattini este un cunoscut om politic italian, a fost ministru de externe în perioada 2002-2004 și 2008-2011 pe timpul guvernării lui Silvio Berlusconi. Între cele 3 mandate, a deținut și funcția de Comisar European pe Justiție. Este considerat un politician cu viziuni apropiate Moscovei fiind decorat în 2012 cu Ordinul Prieteniie pentru aportul său în dezvoltarea relațiilor ruso-italiene.

Cum ți s-a părut articolul?
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Pub