Născută în Siberia, având părinții deportați și nevoită să muncească în Italia: Povestea Valentinei Țepordei

Valentina Țepordei-Raru este unul dintre miile de copii care s-a născut în Siberia, având părinții deportați. A văzut lumina zilei în satul Naran, raionul Zaegraev, pe atunci regiunea Bureat-Mongolia. S-a născut al 8-lea copil în familie, în ziua morții dictatorului URSS – Stalin, pe data de 05 martie 1953, scrie pe blogul ei jurnalista Elena Robu.

Născută în Siberia, având părinții deportați și nevoită să muncească în Italia: Povestea Valentinei Țepordei
(www.elenarobu.md)

A fost nevoită să plece încă din 1996 în străinătate pentru a asigura familiei o viață mai bună. Inițial a fost plecată în Israel, iar din 2012 este în Italia. Dar periodic revine în Moldova pentru a-și încărca plămânii cu aerul de acasă, așa încât să poată rezista în străinătate.

”Părinții mei au fost gospodari, simpli țărani din satul Cârpești, raionul Cantemir. În 1947, la 6 iulie, la miezul nopții au fost duși în Siberia, pentru prostescul motiv de „dușman al poporului”. Tatăl meu, cu o clasă română și una rusă, era o persoană foarte bine educată și a refuzat să fie președinte al sovietului sătesc. Și asta pentru că nu a dorit să scotocească prin hornuri porumb ori puținul de grâu ascuns de țărani”, își începe povestea vieții basarabeanca Valentina Țepordei.

Pub

Prima dată a fost nevoită să părăsească Moldova pe 22 decembrie 1996. Femeia mărturisește că nici până la moarte nu va uita prin ce a trecut …

Întreaga istorie de viață a Valentinei Țepordei-Raru o puteți citi pe blogul www.elenarobu.md.

Cum ți s-a părut articolul?
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Pub