Naționaliștii ucraineni au protestat în fața Consulatului General al României la Cernăuți față de „unele pretenții teritoriale ascunse ale Bucureștiului”

Un grup de tineri ucraineni, majoritatea studenți, conduși de Serhii Kacimarski și alți naționaliști, au organizat un protest în fața Consulatului General al României la Cernăuți față de acordărea de către București a cetățeniei române locuitorilor regiunii și organizării de acțiuni culturale dedicate sărbătoririi Centenarului Marii Uniri a Bucovinei cu România, considerându-le elemente ale unor pretenții teritoriale față de Ucraina, informează Agenția BucPress.

Naționaliștii ucraineni au protestat în fața Consulatului General al României la Cernăuți față de „unele pretenții teritoriale ascunse ale Bucureștiului”
(Foto: bucpress)

Reprezentantul forței politice naționaliste „Pobratimi Ukraini” (Frații Ucrainei), Serghii Kacimarski, care a moderat acțiunea de protest, a menționat că prin acordarea de cetățenie română locuitorilor regiunii Cernăuți România își manifestă un posibil „interes teritorial față de nordul Bucovinei”, ceea ce poate să determine război, „exact cum s-a întâmplat în Donbas și Crimeea”. Au fost amintite și unele acțiuni culturale ale comunității românești, desfășurate cu sprijinul Consulatului General al României la Cernăuți, în timpul cărora au fost evocate momente ale unirii Bucovinei cu România în 1918, „în pofida voinței populației ucrainene”.

Este de menționat că la acțiunea de protest au participat vreo 30-35 de persoane, un număr foarte mic (mai mare era numărul de polițiști!), în mare parte studenți, veniți din propria inițiativă sau la ordinul profesorilor. Ei nu au luat cuvântul, ci au scandat „Slavă Ucrainei”, „Eroilor Slavă” și „Moarte dușmanilor”.

Pub

 Precizăm că grupările naționaliste ucrainene din Cernăuți, printr-un protest au încercat să-i intimideze pe românii din Ucraina în septembrie 2017. Într-un număr de circa 35-40 de persoane, tinerii, în mare parte studenți, s-au adunat în fața Consulatului General al României la Cernăuți pentru a-și arăta nemulțumirea. Având un scenariu bine regizat și pregătit din timp de către organizatori, cei invitați să participe direct la acțiunea de protest, au rostit câte un discurs, încercând să demonstreze prin expresiile lor pompoase că românii trăiesc foarte bine și că nimeni nu e interesat ca pe meleagurile noastre pașnice de zeci de ani să fie vărsare de sânge din cauza acestei legi scandaloase, care de fapt, este una bună, afirmau protestatarii. Protestatarii după ce au scandat în fața Consulatului au lăsat o adresare diplomaților români, textul căreia urma să fie adus la cunoștința autorităților din România.

Cum ți s-a părut articolul?
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Pub