Monica Macovei: „Nu noi ajutăm opoziția; el, Plahotniuc și partidul lui au împiedicat opoziția, după alegeri libere și corecte, să preia Primăria Chișinăului”

Europarlamentara Monica Macovei califică drept „ipocrită” reacția guvernării de la Chișinău la recenta rezoluție a Parlamentului European în care se cere înghețarea ajutorului macrofinanciar pentru Republica Moldova, la fel și a sprijinului financiar pentru buget. Declarația a fost făcută în cadrul unui interviu pentru Radio Europa Liberă.

Foto: EVZ

Eurodeputata a menționat că declarațiile liderului PDM, Vlad Plahotniuc, sunt contradictorii când spune că formațiunea politică rămâne fidelă cauzei europene, dar, pe de altă parte, că „nu va mai ține seama ca înainte de condiționalitățile Uniunii Europene”.

„Adică, cum? Rămâi fidel cauzei europene, dar nu ții seama de cerințele Uniunii Europene, că sunt cerințe, e un drum pe care am mers cu toții spre integrare, nu? Reforma țării însăși înseamnă realizarea pas cu pas a acestor cerințe, da? Fă reforme în sănătate, fă reforme în sistemul bugetar, să faci investigații, apropo de miliardul de dolari, că și el s-a pomenit în rezoluție sau justiție independentă, pentru că și în rezoluție se scrie că justiția în Republica Moldova este selectivă și politizată, că nu ai jurnaliști șantajați și așa mai departe. Că și asta se menționează în rezoluție că există în Moldova”, susține Monica Macovei.

Oficiala mai spune că justiție independentă nu e dreptul judecătorilor de a face orice, adică inclusiv poate ce spun politicienii, ci e dreptul oamenilor la o justiție independentă. În opinia sa, oamenii din Republica Moldova nu au o justiție independentă și sigur că pe toată lumea a enervat ce s-a întâmplat cu infirmarea alegerilor din Chișinău.

Monica Macovei a menționat că tot Vlad Plahotniuc dă o replică și spune că „instituțiile europene și Parlamentul European ajută opoziția”. „Ceea ce nu-i adevărat. Niciun partid nu are majoritate, niciun grup politic nu are majoritate. Suntem 751 și Partidul Popular European are în jur de 270-280, ca să vedeți că nu e majoritate. Dar când spui asta că „noi ajutăm opoziția să ajungă la putere”, eu răspund: „Dar voi ați împiedicat opoziția să ajungă la putere după ce au fost alegeri libere și corecte”. Deci, pasul greșit voi l-ați făcut și noi vă spunem: „Ați greșit, reveniți!””, menționează europarlamentara.

„Nu noi ajutăm opoziția. El, Plahotniuc și partidul lui au împiedicat opoziția, după alegeri libere și corecte, să preia Primăria Chișinăului, pe domnul Năstase. Cine a greșit aici? Este un răspuns – cum să spun? – întors așa, pe toate părțile, perfid și ipocrit”, a mai spus Monica Macovei.

UNIMEDIA amintește că Parlamentul European a aprobat o Rezoluție, ca urmară a ultimelor evenimente care au avut loc la Chișinău, în special, invalidarea alegerilor locale din capitală.

Declarații dure la adresa guvernării din Republica Moldova au fost aduse de mai mulți europarlamentari de la tribuna PE, unii cerând chiar organizarea alegerilor locale anticipate și respectarea drepturilor cetățenilor. 

Pe de altă parte, Partidul Democrat, aflat la guvernare, a declarat ieri că Rezoluția nu va avea efecte de ordin economic sau financiar asupra Guvernului și nici asupra cetățenilor, deoarece creșterea economică înregistrată în acest an permite ca toate proiectele și angajamentele să fie îndeplinite în termen, chiar să fie inițiate unele noi”.

Pub

Raportează o eroare

Știm că nu suntem perfecți.

Dacă ai depistat o eroare în text, te rugăm să selectezi pasajul greșit, și să apeși CTRL+ENTER pentru a o expedia editorilor noștri.

Îți mulțumim că ne ajuți să fim mai buni.