Mold-street. Record la Bursa de Valori a Moldovei: Au fost vândute acțiunile Victoriabank

La 26 aprilie, la Bursa de Valori a Moldovei (BVB) în decurs de o oră au avut loc 80 de tranzacţii în cadrul cărora au fost vândute 80 de pachete de acţiuni ale Victoriabank. 

Valoarea totală a tranzacţiilor a constituit 106,05 milioane lei, iar preţul unei acţiuni a fost de 78,21 lei, de 7,8 ori mai mare decât preţul nominal de 10 lei, transmite mold-street.com.

Mold-street. Record la Bursa de Valori a Moldovei: Au fost vândute acțiunile Victoriabank
(Foto: UNIMEDIA)

Majoritatea pachetelor au fost mai mici de jumătate de procent din capitalul Victoriabank şi doar una a fost mai mare de un procent. Alte trei au fost - de 0,5%, 0,74% şi de 0,8%. Din valoarea tranzacţiilor rezultă că cel puţin 15 persoane fizice sau juridice au încăsat mai mult de un milion de lei.

În consecinţă la Bursă au fost tranzacţionate doar 5,42% din acţiunile celei dea treia ca mărime bănci din Moldova, deşi ofertantul şi-a dorit peste 33%.

Pub

Cumpărător este VB Investment Holding B.V, din Olanda, un vehicul de investiții fondat special în 2015, de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), pentru preluarea băncii din Moldova şi care acum are în calitate de asociat şi Banca Transilvania.

Banca Transilvania şi-a dorit însă să preia toate 100% din acţiunile Victoriabank. Aceasta a făcut în februarie 2018 şi o ofertă de procurare "a 8.308.673 acțiuni ordinare nominative emise de Victoriabank la prețul de 78,21 lei per acțiune, cu durata de 70 zile din data anunțării", care a expirat pe 24 aprilie 2018. 

Oferta venea la doar câteva săptămâni, după ce Banca Transilvania din Romania a cumpărat pachetul de 39,2%, deținut de afaceristul rus Serghey Lobanov prin firma Insidown LTD din Cipru.

Cum ți s-a părut articolul?
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Pub