Mold-street: Unde își ține banii Banca Națională a Moldovei

Banca Națională a Moldovei (BNM) avea la 30 decembrie 2017 active de 67,82 miliarde lei, în creștere cu circa 3,36 miliarde de lei față de nivelul de la finele anului 2016, arată raportul de audit al instituției. 

Potrivit documentului circa 33,8% din activele BNM sunt valori mobiliare investiționale, care s-au diminuat cu aproape un miliard de lei la 22,9 miliarde de lei, față de nivelul de la finele anului 2016, scrie mold-street.com.

Foto: UNIMEDIA

Aurul Băncii Naționale

Numerarul și plasamentele pe termen scurt în bănci s-a majorat cu 3,85 miliarde lei și a urcat la 31 decembrie 2017 la nivelul de 24,97 miliarde de lei, sau 36,8% din totalul activelor.

Volumul valorilor mobiliare emise de Guvernul Republicii Moldova, s-a diminuat cu aproape 60 de milioane lei și constituia, la finele anului 2017, 15,52 miliarde lei.

BNM mai deține creanțe ale organizațiilor financiare internaționale în valoare de 4,2 miliarde de lei dar și credite acordate băncilor și altor persoane în valoare de 23,8 milioane de lei.

Potrivit bilanțului contabil rezerva de aur monetar a BNM s-a redus în 2017 cu doua milioane lei și a ajuns la 52,6 milioane de lei. Rezerva este însă una nesemnificativă și nu reprezintă nici 0,1 procente din totalul activelor Băncii Naționale, mai scrie mold-street.com.

Datele BNM relevă că în 2017 cantitatea de aur monetar a rămas aceeași și reprezintă cantitatea de 74,133.48 grame de aur pur, sub formă de lingouri de calitatea Good Delivery (în conformitate cu cerințele London Bullion Market Association).

Unde își plasează banii BNM: SUA, Germania și FMI

Raportul relevă că circa 23% din toate plasamentele Băncii Naționale sunt în Moldova, în special fiind vorba de datoria Guvernului de 15,6 miliarde lei, restul sunt plasate peste hotare.

Lider este SUA cu circa 14,88 miliarde lei sau 22% din total, după care urmează Germania cu un volum de 10,52 miliarde lei, cu aproape 77% mai mult decat la finele anului 2016.

Organizațile Financiare Internaționale au un volum de 6,33 miliarde lei (mai mic cu 1,8 miliarde lei)  si o cotă de 9,3% (in special Fondul Monetar International), Marea Britanie - 4,5 miliarde lei, Olanada - cu 4,38 miliarde lei, Franța - cu 4,12 miliarde, Singapore - cu 4,06 miliarde si Luxemburg - cu 2,06 miliarde lei.

De altfel cea mai spectaculoasă creștere s-a atestat în cazul plasamentelor în Germania.

"Majorarea ponderii investițiilor preponderent în Germania, SUA și Singapore, țări cotate cu rating „AAA”, a fost determinată de majorarea soludului detinut pe contul Nostro la Deutsche Bundesbank, Franfurt am Main, procurarea valorilor mobiliare emise de Trezoreria SUA și investirea mijloacelor în plasamente la termen la contrapărți din Singapore", se precizează în raportul de audit.

Dolarul - 65%

Structura valutară normativă a portofoliului de investiții este stabilită de către Comitetul executiv al Băncii și are drept scop acoperirea riscului valutar printr-o corespondență adecvată compoziției valutare a activelor și pasivelor, și printr-un orizont investițional acceptabil pentru deservirea obligațiunilor externe curente și implementării politicii valutare a statului.

La data de 31 decembrie 2017 ponderea dolarului SUA în structura valutară normativă constituia 65%, lira sterlină - 20%, euro - 10%, alte valute - 5% (la 31 decembrie 2016 ponderea dolarului SUA constituia 65%, euro - 10%, lira sterlină - 20%, alte valute - 5%). Ponderea fiecărei valute în portofoliul de investiții al Băncii poate devia în limita de +/- 10 p.p. de la structura valutară normativă

Pub

Raportează o eroare

Știm că nu suntem perfecți.

Dacă ai depistat o eroare în text, te rugăm să selectezi pasajul greșit, și să apeși CTRL+ENTER pentru a o expedia editorilor noștri.

Îți mulțumim că ne ajuți să fim mai buni.