Mold-street: Un consorțiu din Belarus ar putea repara drumurile din Republica Moldova

Republica Moldova și Belarus vor dezvolta proiecte comune pentru modernizarea și extinderea rețelei de drumuri din țara noastră, anunță Ministerul Economiei și Infrastructurii.

Mold-street: Un consorțiu din Belarus ar putea repara drumurile din Republica Moldova
imagine simbol (Foto: UNIMEDIA)

”Dezvoltarea, întreținerea și modernizarea sectorului rutier și punerea în aplicare a proiectelor de reconstrucție și extindere a autostrăzilor prin diversificarea finanțării acestui sector este o prioritate pentru Republica Moldova”, a menționat ministrul Economiei, Chiril Gaburici la întrevederea cu Ambasadorul Republicii Belarus în Moldova, Serghei Ciciuc, scrie mold-street.com.

La rândul său, ambasadorul Serghei Ciciuk a menționat că, Republica Belarus se pronunță pentru crearea unui consorțiu în participarea companiilor belaruse la implementarea proiectelor de reabilitare și construcție a drumurilor și a infrastructurilor rutiere din Republica Moldova. De asemenea, ambasadorul a specificat că va oferi informații complete privind condițiile de finanțare din partea belarusă și soluții constructive în acest sens.

Pub

În cadrul discuțiilor, oficialii au abordat și subiectul relansării rutei aeriene directe între Moldova și Belarus, accentuându-se benefiiciile pentru cetățenii ambelor state, care vor rezulta odată cu relansarea.

Un punct pe agendă a vizat și Forumul economic moldo-belorus, care se va desfășura pe 18 aprilie, la Chișinău, eveniment ce reprezintă o importantă platformă de dezvoltare a parteneriatului dintre cele două ţări şi intensifică activitatea relațiilor economice moldo-beloruse, căutarea oportunităților de promovare reciprocă a bunurilor și serviciilor, identificarea potențialului de afaceri comune, precum și stabilirea unor contacte directe de afaceri.

Anterior alte proiecte de cooperare economică moldo-belarusă au rămas doar la stadiul de intenție.

De exemplu trei ani în urmă au fost inițiate negocieri pentru semnarea unui Acord dintre Ministerul Economiei al Republicii Moldova și Ministerul Industriei al Republicii Belarus privind implementarea proiectului comun de renovare a parcului de autobuze în Republica Moldova.

Proiectul prevedea asamblarea la Chișinău, în cadrul unei secții de producere, pe baza secției de reparații a Parcului Urban de Autobuze, de autobuze marca MAZ (Uzina de automobile din Minsk). În perioada 2016-2021 aici se planifica asamblarea a 120 de autobuze MAZ, dar proiectul nu a fost realizat.

Belarus este unul dintre cei mai importanți parteneri comerciali ai Republicii Moldova și principala piață de desfacere pentru vinul moldovenesc, în special a celui în vrac.

Cum ți s-a părut articolul?
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Pub