Mold-street: Sindicatele susţin că au găsit soluţia pentru eliminarea plăţii „salariilor în plic”

O premisă sigură pentru diminuarea ocupării informale, a fenomenului ”salariului în plic” şi de a asigura un trai mai bun pentru oameni și condiții decente de lucru pentru salariați, ar fi crearea organizațiilor sindicale la instituții, întreprinderi, susţine Oleg Budza, preşedintele Confederaţiei Naţionale a Sindicatelor din Moldova (CNSM), scrie mold-street.com

Mold-street: Sindicatele susţin că au găsit soluţia pentru eliminarea plăţii „salariilor în plic”
(Foto: UNIMEDIA)

"Acolo unde activează sindicatele nu se atestă fenomenul muncii informale. Întrucât, sindicaliștii insistă pentru încheierea contractelor colective și individuale, ceea ce face imposibilă ”munca la negru”, salariile ”în plic”", a declarat liderul sindical în cadrul ședinței Comisiei naționale pentru consultări și negocieri colective (CNCNC).

Majorarea salariul minim pe țară la nivelul minimului de existență

Pub

Oleg Budza a enunțat câteva considerente care ar conduce la eficientizarea activităților de diminuare și eradicare a muncii informale. În primul rând, președintele CNSM a insistat să fie promovată și aplicată recomandarea Organizaţiei Internaţionale a Muncii (OIM) privind tranziția de la economia informală la cea formală în legislația națională, transmite mold-street.com

De asemenea, Oleg Budza a sonorizat încă o dată revendicarea sindicatelor de a majora salariul minim pe țară la nivelul minimului de existență și indexarea acestuia în funcție de rata inflației.

La final, liderul sindicatelor din Moldova s-a pronunțat şi pentru înăsprirea pedepselor pentru patronii care folosesc munca informală, pentru stimularea achitării salariilor prin card bancar, virament; pentru folosirea experienței de peste hotare în ce privește diminuarea și combaterea muncii informale.

Soluţia Guvernului: creăm un Consiliu şi adoptăm o strategie

La rândul său şi Ministrul Economiei și Infrastructurii, Chiril Gaburici, a insistat asupra întreprinderii acțiunilor și măsurilor de combatere a fenomenului plății „salariului în plic” și a „muncii la negru”.

Printre acestea se numără "perfecționarea cadrului legal și calcularea corectă a coeficientului salariului oficial, pentru ca cetățeanul să poată beneficia de salarii și pensii asigurate".

"La fel, trebuie efectuate controale interne pentru îmbunătățirea condițiilor de muncă. Toate aceste acțiuni vor contribui la combaterea economiei tenebre și a muncii informale”, a accentuat Chiril Gaburici, președintele CNCNC.

De asemenea, în cadrul ședinței Comisiei naționale pentru consultări și negocieri colective s-a propus elaborarea unei Strategii nаțiоnаle de combatere а fenomenului „muncii la negru” și de асhitаrе а „salariilor în plic”, precum și necesitatea creării unui consiliu guvernamental de prevenire a acestor fenomene.

Cum ți s-a părut articolul?
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Pub