Mold-street: Ruşii ne scumpesc gazul. În primul trimestru prețul a crescut cu peste 26%

În primul trimestru al anului 2018, prețul mediu de import al gazelor naturale a crescut cu peste 26% şi a trecut de 191 de dolari pentru o mie de metri cubi, arată date ale Băncii Naţionale a Moldovei (BNM), scrie mold-street.com

Foto: UNIMEDIA

Scumpirea se datorează în special creşterii cotaţiilor la petrol şi derivatele sale la bursele internaţionale, care influenţează direct şi preţul la metan.

În lei însă preţul a crescut cu puţin peste 6% şi a constituit 3.182,8 lei pentru o mie de metri cubi, datorită aprecierii leului moldovenesc în comparaţie cu dolarul american.

Evoluţiile de pe pieţele internaţionale, dar şi prognozele Băncii Naţionale arată că preţul gazelor va continua să crească şi respectiv la începutul anului viitor am putea asista la o revizure în creştere a tarifelor la gazele naturale pentru consumatori.

Datele BNM relevă că în primul trimestru al anului 2018, importul de produse energetice și electricitate a înregistrat o creştere cu 28,7%, față de perioada similară a anului precedent, până la 224,16 milioane dolari.

Această evoluție a fost determinată de creșterea importului de gaz natural cu 38,8%, până la 97,08 milioane dolari, a celui de energie electrică din Ucraina (în trimestrul întâi din 2017 nu au fost efectuate importuri de curent din Ucraina).

Totodată s-a atestat o creştere semnificativă cu circa 32%, a importului de benzine auto - până la 27,87 milioane dolari, iar a combustibililor diesel – cu 9%, până la 69,77 milioane dolari.

Mold-street: Ruşii ne scumpesc gazul. În primul trimestru prețul a crescut cu peste 26%

În aceeaşi perioadă importul de cărbune a înregistrat o scădere abruptă de 57,9%. De notat că 99,9% din gaze sunt importate din Rusia, în timp ce peste 90% din benzină şi 80% din motorină - din România.

 

 

Pub

Raportează o eroare

Știm că nu suntem perfecți.

Dacă ai depistat o eroare în text, te rugăm să selectezi pasajul greșit, și să apeși CTRL+ENTER pentru a o expedia editorilor noștri.

Îți mulțumim că ne ajuți să fim mai buni.