Mold-street: Moldova nu a importat în ultimii doi ani niciun metru cub de gaze din România

Din anul 2016, Republica Moldova nu a mai importat gaze naturale din România. Aceasta arată că gazoductul Iaşi-Ungheni, declarat cel mai important proiect de securitate energetică, pentru Moldova nu este utilizat deloc, scrie mold-stret.com.

Foto: Economic Zoom

Motivul este ieftinirea abruptă în ultimii doi ani a metanului importat de la gigantul rus Gazprom. Or, atunci când s-a decis construcţia conductei Iaşi-Ungheni, s-a mizat pe faptul că metanul livrat din România va fi mai ieftin decât cel din Rusia și așa s-a întâmplat în 2015, când gazul livrat de OMV Petrom a fost cu 423 de lei pentru o mie de metri cubi mai mic decât cel de la Gazprom.

Fără gaze din România

În 2016, situația s-a inversat și deja gazul livrat de OMV Petrom era cu circa 450 de lei pentru o mie de metri cubi mai scump (12%) decât cel de la Gazprom.

Potrivit unor date furnizate pentru Mold-Street.com, de Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică (ANRE), dacă în anul 2015, întreprinderea de stat Vestmoldtransgaz a importat un volum de 1,1 milioane metri cubi de gaze, la un preţ de 5.158 lei pentru o mie de metri cubi, apoi în anul 2016 - 1,2 milioane metri cubi la un preţ de 4.300 lei.

Mold-street: Moldova nu a importat în ultimii doi ani niciun metru cub de gaze din România

Aceste livrări au fost efectuate de regulă în prima jumătate a anului şi au reprezentat doar 0,1% din volumul total de gaze consumat de Republica Moldova, fără regiunea separatistă.

Datele ANRE arată că în anul 2017 şi în primul trimestru ale acestui an, Vestmoldtransgaz nu a mai importat nici-un metru cub de gaze din România.

Amintim că gazoductul Iași-Ungheni a fost finalizat cu întârziere de câțiva ani, în august 2014, dar a devenit funcțional abia în 2015.

Construcţia acestei ţevi a costat 26 de milioane de euro şi acum nu este utilizată deloe, în pofida faptului că, în prezent, gazoductul Iași-Ungheni ar putea asigura un debit maxim de 60.000 metri cubi pe oră (circa 525 milioane metri cubi pe an). Adică jumătate din necesarul de consum al Republicii Moldova, fără regiunea separatistă.

Principalele motive invocate sunt condițiile tehnice și configurația existentă a Sistemului de Transport Gaze din Republica Moldova, care limitează debitul maxim ce poate fi preluat de operatorul Vestmoldtransgaz la doar 10.000 de metri cubi pe oră și aceasta doar câteva zile pe an, pentru că metanul poate fi livrat doar consumatorilor din câteva localități din raionul Ungheni.

Gazele ieftine din Rusia

Dacă se mențin prețurile actuale la petrol și gaze, apoi metanul din Rusia va rămâne în continuare mult mai ieftin decât cel din România și respectiv nu va exista interes economic pentru astfel de operațiuni, scrie mold-stret.com.

"Pentru recuperarea comercială a proiectului, gazul achiziționat din România, trebuie să fie mai ieftin decât gazul livrat de Gazprom", susținea încă în 2016, Valeriu Triboi, viceministrul Economiei.

Estimările făcute de specialiști arătau că gazul românesc ar urma să fie mai ieftin la frontieră cu cel puțin 20 de euro pentru o mie de metri cubi (circa 420 de lei), în cazul realizării scenariului cu importul anual a 360 de milioane metri cubi și cu 13 euro (circa 273 lei) în cazul unui import anual de 600 de milioane metri cubi de gaze din România.

Mai adăugăm că în prezent se derulează procedura de preluare a Vestmoldtransgaz de către operatorul român Transgaz. Astfel Vestmoldtransgaz a anunţat deja că se reorganizează prin transformare din întreprinderea de stat în societate cu răspundere limitată. Procedura este necesară pentru ca Transgaz să poată prelua Vestmoldtransgaz şi pentru a iniţia construcţia conductei Ungheni-Chişinău.

Pub

Raportează o eroare

Știm că nu suntem perfecți.

Dacă ai depistat o eroare în text, te rugăm să selectezi pasajul greșit, și să apeși CTRL+ENTER pentru a o expedia editorilor noștri.

Îți mulțumim că ne ajuți să fim mai buni.