Mold-street: Industriile care trag în jos economia Republicii Moldova

Trei industrii au generat cel mai mare impact negativ asupra sectorului industrial în primele patru luni ale acestui an: industria produselor lactate, industria farmaceutică și industria producătoare de mașini și utilaje de utilizare generală. Dacă aceste ramuri nu ar fi evoluat negativ, creșterea sectorului industrial ar fi fost de cel puțin 9%, susțin specialiștii de la Ministerul Economiei și Infrastructurii, scrie mold-street.com.

Foto: thehansindia.com

Sectorul produselor lactate se confruntă cu probleme de competitivitate a producției. Cota exporturilor în ramură este foarte joasă (doar 7% din volumul vânzărilor), iar importurile de lactate în țară sunt în creștere (+4,1%). Aceste circumstanţe generează costuri de producție suplimentare și presiuni concurențiale crescânde pentru producătorii din sector, se mai arată în analiza Ministerului Economiei.

Industria farmaceutică este în diminuare a șasea lună consecutiv. Producția de preparate farmaceutice, în primele patru luni a diminuat cu 31%, având o influență negativă de -0.4 p.p. asupra IPI, transmite mold-street.com.

Industria producătoare de mașini și utilaje de utilizare generală este o altă subramură care înregistrează scăderi continui ale producției.

Potrivit analizei MEI, ramura se caracterizează printr-o evoluție instabilă și nesustenabilă. Aceasta ocupă o cotă de circa 2,3% în totalul producției industriale și în 2017 a înregistrat evoluții volatile (de la descreșteri de -60% până la expansiuni de peste 3 ori), iar în primele 4 luni ale anului 2018 a înregistrat descreșteri constante (-25% cumulativ).

Şi industria extractivă este o ramură instabilă, care în ianuarie-aprilie a înregistrat rezultat negativ (-11,4%).

"Instabilitatea ramurii respective este determinată atât de factorii meteorologici (temperaturile medii scăzute din luna martie 2018), cât și de situația din sectorul construcțiilor și din unele ramuri conexe ale industriei", se arată în analiză.

Un alt sector ce este încă în regres, este cel al construcțiilor  (-1,7% în I trimestru 2018), dar și unele ramuri industriale cum este industria de producere a cimentului, varului, ipsosului la fel prezină evoluții negative. Datorită interdependenței reciproce, aceste tendințele se răsfrâng asupra evoluției industriei extractive, se menţionează în analiza MEI.

De notat că în perioada ianuarie-aprilie 2018 producția industrială a crescut cu 7,8%, iar industria prelucrătoare continuă să fie principala ramura care intensifică creșterea sectorul industrial. Această ramură, ce produce circa 82% din bunurile industriale, a crescut în primele patru luni ale anului cu 10,1% și a avut cea mai esențială contribuție la creștere (+7,3 p.p.) la IPI.

Pub

Raportează o eroare

Știm că nu suntem perfecți.

Dacă ai depistat o eroare în text, te rugăm să selectezi pasajul greșit, și să apeși CTRL+ENTER pentru a o expedia editorilor noștri.

Îți mulțumim că ne ajuți să fim mai buni.