Mold-street: Guvernul analizează posibilitatea ieşirii Moldovei din mai multe Acorduri CSI din domeniul energetic

Guvernul Republicii Moldova nu mai vede rostul rămânerii țării noastre în Acordul cu privire la coordonarea relațiilor dintre statele CSI în domeniul electroenergeticii și planifică ieșirea din el. Anterior chiar Rusia a denunţat unele Acorduri CSI din domeniul energetic şi gazier, scrie mold-street.com.

Foto: UNIMEDIA

Autorul iniţiativei, Ministerul Economiei şi Infrastructurii (MEI) menționează faptul că, "în contextul implementării proiectului de Interconectare a rețelelor de energie electrică dintre Republica Moldova și România, scopurile și activitățile stabilite în Acordul cu privire la coordonarea relațiilor dintre statele CSI în domeniul electroenergeticii nu sunt relevante și nu corelează cu prioritățile fixate de ţara noastră la capitolul dezvoltării sistemului electroenergetic".

Totodată, autoritățile susţin că depun eforturi în vederea implementării proiectului de interconectare comună a Republicii Moldova și Ucrainei cu ENTSO-E, scrie mold-street.com.

"Interconexiunea la sistemul continental ENTSO-E reprezintă o prioritate strategică pe termen lung pentru Republica Moldova, deoarece interconectarea la Sistemul de transport al energiei electrice din Europa Continentală ar asigura o sursă suplementară de furnizare a energiei electrice, ceea ce va spori securitatea energetică a țării", se mai arată în nota MEI.

De notat că în baza acestui Acord, din anul 1992 funcţionează şi Consiliul Electroenergetic al CSI, din care fac parte şi reprezentanţi ai Moldovei şi care se ocupă de coordonarea legislaţiei, actelor normative, standardelor dar şi a activităţii sistemului energetic al fostului spaţiu sovietic.

Comitetul executiv al acestui Consiliu se reunește începând cu anul 1992, nu mai rar de două ori pe an şi este condus de fostul dispecer principal al întreprinderii de stat Moldelectrica, Igor Kuzko.

Din anul 2016, Moldova nu a mai participat la şedinţele acestui Comitet, iar în aprilie 2018, președintele Comitetului executiv al Consiliului Electroenergetic al CSI, Igor Kuzko a venit personal în vizită la Chişinău pentru a discuta cu autorităţile perspectivele continuării colaborării în cadrul CSI.

Rezultatele însă nu au fost pozitive. De notat că sistemul electroenergetic al CSI este dominat de Rusia, care frecvent acţionează după bunul plac şi conform propriilor interese ignorându-le pe cele ale altor state CSI.

Articolul 10 din Acordul (nr.1992 din 14.02.1992) cu privire la coordonarea relațiilor dintre statele CSI în domeniul electroenergeticii stabilește modalitatea de denunțare, care intră în vigoare la expirarea termenului de 12 luni după notificarea Comitetului Executiv. După expirarea acestei perioade, Republica Moldova nu va purta nici un fel de obligațiuni, condiționate de prezentul Acord.

În urma denunțării tratatului în cauză va fi analizată necesitatea modificării legislaţiei interne sau adoptării unor acte normative noi, care ar putea rezulta cu ieşirea Moldovei şi din alte acorduri CSI (Acordul cu privire la asigurarea funcţionării în paralel a sistemelor electroenergetice ale ţărilor membre ale Comunităţii Statelor Independente, ratificat prin Legea nr.1360 din 04.10.2002).

Pub

Raportează o eroare

Știm că nu suntem perfecți.

Dacă ai depistat o eroare în text, te rugăm să selectezi pasajul greșit, și să apeși CTRL+ENTER pentru a o expedia editorilor noștri.

Îți mulțumim că ne ajuți să fim mai buni.