Mold-street: Doi miliardari vor să preia o rețea de magazine cu afaceri de peste un miliard de lei în Moldova

Doi miliardari, cehul Daniel Křetínský și slovacul Patrik Tkáč ar putea deveni acționarii majoritari ai gigantului german Metro AG, ce deține rețeaua de magazine Metro din Republica Moldova, scrie mold-street.com.

Foto: mold-street

La finele lunii august, gigantul german Metro AG a anunțat că firma de investiții EP Global Commerce din Cehia, deținută de Daniel Křetínský și Patrik Tkáč, a obținut dreptul de a prelua un pachet de 7,3% din acțiunile retailerului deținute de actualul acționar majoritar Haniel. 

Valoarea tranzacției este estimată la 316 milioane de euro. La aceasta se adaugă și opțiunea pentru alte 15,2% din drepturile de vot, în valoarea de 658 milioane de euro.

Dar asta nu e tot. Distribuitorul ceh de produse electronice Ceconomy, ce controlează un pachet de aproximativ 10% din acţiunile Metro, a anunțat că la fel poartă negocieri cu EP Global Commerce pentru a vinde cota sa.

În consecință, în cazul în care toate aceste negocieri se finalizează cu suuces compania de investiții a celor doi miliardari va ajunge să dețină circa 32,5% din acțiunile Metro AG și va fi obligată să facă o ofertă de preluare și a restului acțiunilor grupului german.

Anunțurile au dus la creșterea cotațiilor acțiunilor Metro AG.

Grupul compus din rețelele de magazine METRO/MAKRO Cash & Carry și and Real. Real operează peste 280 de hypermarketuri din Germania, ceea ce îl face unul dintre liderii țării în domeniul hipermarketurilor.

În schimb Metro Cash & Carry deține o rețea de 760 de magazine en-gros în 25 de țări, inclusiv trei în Republica Moldova. Ultimele date disponibile relevă că cifra anuală de afaceri a acestora era de peste un miliard de lei.

Miliardarii Daniel Křetínský și Patrik Tkáč, ce dețin EP Global Commerce (53% primul și 47% al doilea), sunt persoanele ce în anul 2008, au semnat la Chişinău cu vicepremierul de atunci Igor Dodon, actualul preşedinte al Moldovei, un acord de investiţii privind construcţia unei centrale electrice pe bază de cărbune la Ungheni.

Proiectul ce presupunea investiţii de circa 600 milioane euro nu a mai fost dus la capăt din cauza crizei economice şi reducerii preţurilor la energie în regiune.

Mai mult citiți pe mold-street.com.

 

Pub

Raportează o eroare

Știm că nu suntem perfecți.

Dacă ai depistat o eroare în text, te rugăm să selectezi pasajul greșit, și să apeși CTRL+ENTER pentru a o expedia editorilor noștri.

Îți mulțumim că ne ajuți să fim mai buni.